Nova vest
Tenis

Utorak, 26.01.2010.

09:13

Čilić iznenadio Rodika!

Hrvatski teniser Marin Čilić plasirao se u polufinale Australijen Opena pobedom nad sedmim nosiocem, Endijem Rodikom, sa 7:6 (4), 6:3, 3:6, 2:6, 6:3 u setovima.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Čilić je dobro počeo duel, dobivši prvi set u taj-brejku, a odmah zatim i drugi za prednost od 2:0. Ipak, američki teniser je potpuno uspeo da se vrati u meč, osvojivši naredna dva seta. Ipak, hrvatski teniser je uspeo da sačuva koncentraciju i da trijumfuje u petom setu posle ukupno tri sata i 50 mintua borbe, čime je postao prvi polufinalista turnira.

Rodik već u prvom gemu snažnim servisom razbija Čilića, a Hrvat istom merom odgovara i na svoj servis i sa samo jednim izgubljenim poenom izjednačava. Tek treći gem doneo je pravu borbu dva nosioca. Čilić je sjajnim forfendom pravio mnogo problema Amerikancu, tri puta stizao do brejk lopte, ali je Rodik svojim najjačim oružjem, snažnim servisom ipak stigao i do drugog gema. Sličan je bio i gem na Čilićev servis koji je takođe spasao brejk loptu pa stigao do nogov izjednačenja, a već u sledečem Rodik bez izgubljenog poena ponovo vodi, 3:2. I u nastavku seta oba tenisera su sigurno igrala na svoj servis, sve do 11 gema kada Čilić konaćno koristi jednu od dve brejk. Međutim, Rodik odmah uzvraća i stiže do taj-brejka. Da li zbog pritiska, ili nečeg drugo, Čilić je lako postio Amerikanca do 30:0, uspeo da stigne do 40:40, ali je onda duplom servis greškom omogućio novu brejk loptu Rodiku koji je ovaj put koristi. I u taj-brejku vođena je velika borba, ali Čilić je i tu pokazao za nijansu bolju igru i sa 7:4 stigao do prvog seta.

Krajem ovog seta Rodik je zatražio pomoć lekara zbog bolova u desnom ramenu, ali je ipak nastavio meč uzevši medicinski tajmaut između setova.

I drugi set bio je većim delom izjednačen kao i prvi, ali su ovaj put teniseri uspešnije koristili brejk lopte. Prvi do jedne takve stigao je Endi Rodik kada je na 1:1 dobro odigrao na mreži nateravši Čilića da lopru pošalje van terena. Međutim, Amerikanac nije uspeo da kapitalizuje ovaj pone jer je Hrvat odmah uzvratio brejkom koji je prethodio prvoj duploj servis grešci Rodika. Potom je Čilić uspešno servirao za 3:2, a onda i sam stigao do brejka prednosti dobivši tri uzastopna gema. Teniseri su iskoristili svoj servis u naredna dva gema, a trećim Čilić je osvojio i drugi set, ovaj put sa 6:3.

Treći set bolje otvara Endi Rodik. Lekovi protiv bolova kao da su tek u ovom setu počeli da deluju pa je Amerikanac mnogo kakše izlazio na kraj sa Čilićem, ali i ubedljivijie servirao. Posle prvog gema na svoj servis odmah pravi brejk i brzo dolazi do 3:0. Rodik je do kraja sačuvao svoj servis i vratio se u meč sa 6:3. Sjajnu igru iz trećeg Rodik je preneo i u četvrti set ponovo povevši sa 3:0 ali ovaj put napravivši dva brejka. Rodik je do kraja seta nastavio sa sjajnom igrom i brzo stigao do 5:0. Rodik je servirao za izjednačenje u setovima, ali je Čilić uspeo da napravi brejk i odloži kraj seta. Potom je smanjio na 5:2 i poprilično namučio Rodika u sledećem gemu koji je ipak pripao Amerikancu.

Ipak, Čilić nije dozvolio sebi da ispusti pobedu, uprkos tome što je Rodik uspeo da se vrati u meč. Hrvatski teniser je još početkom petog, odlučujućeg seta, oduzeo servis svom rivalu što je, ispostaviće se, bilo dovoljno da na kraju trijumfuje i plasira se u polufinale prvog Gren Slem turnira sezone.

četvrtfinale:
7 Endi Rodik – 14 Marin Čilić 6:7 (4), 3:6, 6:3, 6:2, 3:6

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve