Neću da mi kače brljotine

Lideru Reformista Vojvodine Miodragu Isakovu čini se da se, dok se neki u predizbornim kampanjama bave nezavisnom Srbijom ili im je ona na prvom mestu, građani nalaze na poslednjem.

Info

Izvor: B92

Utorak, 09.12.2003.

00:50

Default images

Lideru Reformista Vojvodine Miodragu Isakovu čini se da se, dok se neki u predizbornim kampanjama bave nezavisnom Srbijom ili im je ona na prvom mestu, građani nalaze na poslednjem. Zato, u razgovoru za „Blic“, on navodi da će se savez okupljen oko Reformista zalagati za to da svi građani Srbije žive od plate i penzije. Kako planirate to da izvedete?

- Prvo, moramo se pozabaviti privredom koja je do sada bila zapostavljena, naročito malim i srednjim preduzećima. Predlažemo da se privatizacija ne vodi na principu otkaza, pa da zaposleni budu jedina žrtva tranzicije. Zalagaćemo se da se novootvorene firme u prvih godinu dana oslobode poreza, dok stanu na noge, a ne da ih odma’ koljemo porezima. Predlažemo da se svaki vlasnik koji zaposli novog radnika oslobodi plaćanja doprinosa u prvih godinu dana, a da se doprinosi zatim plaćaju u zavisnosti od visine plate. Nije isto 70 odsto poreza na malu i na veliku platu. Kada su u pitanju penzije, država mora da osnuje penzioni fond kako bi se penzije već jednom skinule sa budžeta. Da li je izborni cenzus previsok za reformiste?

- Verujem da će koalicija na čelu sa Reformistima Vojvodine ući u srpski parlament. Uprkos raznim analitičarima i istraživačima javnog mnjenja, smatram da će samo dve stranke imati preko dvadeset odsto podrške - DSS i SRS. Svi ostali koji uđu u parlament kretaće se između pet i deset odsto. Tu mislim i na DS i G17 plus. U ovoj zemlji nema velikih stranaka, jer su to stranke koje imaju preko 40 odsto podrške građana. U Srbiji imamo samo nešto veće partije i desetak manjih partija. DS i G17 plus ne uvrštavate u nešto veće stranke?

- Koalicija G17 sa SDP je jedna neprincipijelna koalicija, mešavina levih i desnih partija. To na izborima nikada nije davalo dobar rezultat. Pored toga, oni su relativno novi na političkoj sceni Srbije. DS i u najbolje vreme nikada nije prelazio 10 odsto, a pitanje je da li će to uspeti sada kada su pocepani na dva dela. Pored toga, treba videti i da li će uspeti da se oslobode hipoteka iz perioda kada su predvodili Vladu Srbije. Za „Otpor“ niko ne zna koliko oni stvarno vrede i ovo je njihova prva provera. Kako će izgledati budući sastav parlamenta?

- Na prvom mestu DSS, za njima po broju osvojenih mandata slediće SRS. Iza njih ide sedam-osam partija - DS, G17 plus, SPO i NS, RV, „Otpor“, SPS i DHSS. Ipak, i sledeći izbori za Skupštinu Srbije će takođe biti prevremeni. Treba ih očekivati najkasnije za dve godine, jer će posle 28. decembra morati da se pravi koalicija četiri-pet partija. Pokazaće se da ni partije desne orijentacije, koje će na ovim izborima odneti prevagu, nemaju rešenje za trenutnu situaciju. Tada će šansu imati stranke socijaldemokratske opcije. Zato i izlazimo samostalno na izbore da bismo se pozicionirali za to buduće vreme. Niste našli predizborne koalicione partnere među članicama DOS. Najavljivali ste da će vaša stranka u koaliciju sa DA i SDP Rasima Ljajića?

- U prethodnom periodu mnogo je afera pootvarano, a nijedna nije raščišćena. Nismo mogli da budemo sigurni da u koaliciji sa nekim strankama neće i nas zakačiti nečija tuđa brljotina. Zato samostalno izlazimo na crtu da proverimo raspoloženje građana za socijaldemokratsku opciju. RV je jedina socijaldemokratska partija koja samostalno izlazi na izbore. Kada je u pitanju saradnja sa Čovićem i Ljajićem, izbori su raspisani na brzinu i nije bilo vremena da se stvara nešto tako novo. Opšti utisak je bio da ne bismo imali vremena da objasnimo ljudima ideju te koalicije. Međutim, očekujem da u budućnosti do te saradnje dođe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: