Drugi izbori od pada Miloševića

Info

Izvor: B92

Subota, 13.12.2003.

12:43

Default images

Drugi parlamentarni izbori u Srbiji od pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine održavaju se u nedelju 28. decembra i na njima učestvuje dvadesetak izbornih lista, odnosno kandidati iz više od 50 političkih stranaka i organizacija.

Podsetimo, Skupština Srbije 16. oktobra započela je poslednju sednicu u postojećem sazivu, na čijem dnevnom redu je bio Predlog za razrešenje predsednika Narodne skupštine Nataše Mićić.

Rasprava je nastavljena 22, 23, 28. oktobra, a okončana je 29. oktobra. Poslanici potom započinju raspravu o Predlogu za izglasavanje nepoverenja Vladi Republike Srbije, koji je podnela grupa poslanika Srpske radikalne stranke.

Sedmog dana rada, 31. oktobra rasprava je nastavljena, a to se dogodilo i 3, 4, 5 i 6. novembra, kada je predsednica Narodne skupštine odredila pauzu do 18. novembra, zbog predsedničkih izbora zakazanih za 16. novembar.

Predsedništvo DOS-a u sredu 12. novembra, četiri dana pred predsedničke izbore, odlučuje da se raspišu vanredni parlamentarni izbori.

Vršilac dužnosti predsednika Srbije i predsednik parlamenta Nataša Mićić dan kasnije raspušta Skupštinu i raspisuje izbore, rekavši da je sadašnji saziv posle tri godine "iscrpeo svoj demokratski potencijal i reformski kapacitet" i nije u stanju da nastavi sa usvajanjem reformskih zakona, niti da obavi ozbiljnu rekonstrukciju Vlade.

Tako su zakazani parlamentarni izbori, a predsednički su samo nekoliko dana kasnije proglašeni neuspelim, zbog nedovoljnog odziva birača.

Izbori se organizuju i održavaju po Zakonu o izboru narodnih poslanika iz 2000. godine. Poslanici se biraju u Srbiji kao jedinstvenoj izbornoj jedinici, po proporcionalnom sistemu.

Za uspeh parlamentarnih izbora, za razliku od predsedničkih, ne postoji uslov da na birališta mora izaći više od polovine birača, što znači da će 250 poslanika biti izabrano bez obzira na to koliko građana Srbije bude glasalo.

Konačni rezultati izbora objavljuju se u roku od 96 sati od završetka glasanja, odnosno u prvim danima 2004. godine, a poslanički mandati moraju se potvrditi najkasnije 30 dana od dana izbora.

Reč je prevremenim parlamentarnim izborima, jer bi redovni usledili krajem sledeće, a ne ove godine.

U novijoj istoriji Srbije i bivše Jugoslavije ovo je 13. godina višestranačkog sistema. Za kratko vreme političkog pluralizma imali smo šest parlamentarnih, četiri savezna i sedam predsedničkih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: