Izvor: B92

Skijanje je duboko ukorenjeno u kulturu Austrije još od samog nastanka tog sporta. Svake zime zato hiljade skijaša odlazi u Salcburg i druge oblasti Alpa kako bi istražili živopisne pejzaže i izuzetne terene.

Uz Vorarlberg i Tirol, jug Salcburga nudi najbolje terene za skijanje u Austriji. Mnoga odmarališta su čuvena u celom svetu i služe i za održavanje takmičenja.

Skijaška područja u Salcburgu bila su najsiromašnije regije sve do Drugog svetskog rata i uspona skijaškog turizma kada su postale najbogatije. Termini početka i završetka skijaške sezone pomeraju se iz godine u godinu, ali je uglavnom u jeku između decembra i početka marta.



Osim skijanja, Salcburg nudi i termalne izvore, pa ćete tamo uživati čak i ako niste skijaš. Najbolje je posetiti ga pre Božića (25. decembra), jer je tada živopisno ukrašen i prepun turista.

To znači da ćete na putovanju moći da se susretnete i sa pravim stanovnicima ovih magičnih predela koji ne rade u turizmu, što vam može približiti austrijsku kulturu življenja.

Gde skijati?

Foto: Martina Rathgens/Flickr

Obertauern i oblast oko jezera Zauchensee je izuzetno popularna, uglavnom zbog divnih pejzaža. Odlično ćete se provesti i na Skiwelt Amade koji povezuje staze iz šireg područja. Gasteinertal na jugu je poznat i zbog dobrih staza i zbog termalnih izvora.

Obližnji Großarl je takođe veoma popularan naročito za porodična zimovanja.

Schladming je nešto dalji od Salcburga, ali je svakako među najpoznatijim skijaškim područjima u Austriji, kao i Saalbach-Hinterglemm.

U „komšijskom“ Tirolu nalazi se Kitzbühel koji ima luksuzne planinske kolibe u kojima zimuje evropska elita.

Kako doći do skijališta?

Najlakši prevoz do Salcburga je svakako automobilski, ali i javni saobraćaj funkcioniše sasvim dobro. Ako ostajete u Salcburgu ili u njegovoj blizini, trebalo bi da potražite specijalne ponude hotela u kom odsedate.

Do planina možete doći i vozom, a do staza autobusom, ali to nekad može biti prilično naporno.

Na posletku, tu je i Salzburg Snow Shuttle, autobusi koji polaze od kraja decembra do sredine marta. Povezuju Salcburg sa različitim popularnim skijalištima svakog dana u nedelji. Karta košta 14 evra, a možete se ukrcati kod svakog većeg hotela.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.