Izvor: Punkufer

Vreme božićnih sajmova odavno je počelo širom Evrope. Oni nude zabavu, izvrsnu hranu i piće,kao i muziku. Svaki je, takođe, i poseban, jer sadrži delić kulture svoje regije. Ako ste planirali da uskoro posetite jedan od ovih gradova, ne propustite priliku da uživate u ovim događajima.

Austrija, Inzbruk, 15. novembra – 6. januara

Udobnost tople vatre i božićnih svetala pružiće vam ovaj planinama okruženi gradić. U Starom gradu naići ćete na nekoliko sajmova koji taj deo grada čine još romantičnijim. Tamo ćete moći da kupite keksiće, drvene igračke i bogate ukrase za jelku, a u sumrak ćete uživati u božićnim pesmama koje izvode trubači na 500 godina starom Zlatnom krovu. Predlažemo da obavezno probate kjakl, krofne prelivene sokom od brusnica.

Inzbruk

Francuska, Anžer, 28. novembra – 27. decembra

Francuska je poznata po strasti za hranom, a festival Soleils d'Hiveru Anžeru je kruna francuskog kulinarstva. Ovde ćete naći vrlo široku ponudu delikatesa ne samo iz pokrajine Loare, nego i cele zemlje. Probajte kuvano vino, grickajte nugat i liznite pommes d'amour (ušećerene jabuke). Za decu su kao stvoreni vrtuljak i vozić, a odrasli za to vreme mogu da zavire u neku od prodavnica elegantne robe u centru grada.

Foto: Thinkstock

Francuska, Strazbur 27. novembra – 31. decembra

Cele godine Strazbur očarava posebnim šarmom, ali je tokom božićnih praznika prestonica pokrajine Alzas još čarobnija. Drvene kućice ukrašene džinovskim srcima, zvezdama, anđelima i pahuljicama osvetljavaju grad. Zbog svega toga sajam je proglašen najboljim božićnim sajmom u Evropi! Svakako ne bez razloga, jer je u pitanju duga tradicija - sajam datira čak iz 1570. godine. Ako vas put tamo nanese, nemojte da zaboravite da probate bredele, posebna peciva različitih oblika i ukusa koji variraju od lešnika do pomorandže.

Hamburg

Nemačka, Hamburg, 23. novembra – 6. januara

Po svojoj raznolikosti teško da išta može da nadmaši Hamburg, koji nudi 15 različitih božićnih sajmova za ljude svih ukusa. Ljubitelji tradicionalnog svoje mesto će pronaći ispred veličanstvene gradske većnice gde brojni štandovi nude slatkiše i rukotvorine. Deci će biti najprimamljivija Špilzeugase (ulica igračaka), romantičarima će se najviše svideti Jungfernstig koji se zasniva na ekskluzivnoj hrani i poklonima, a čak postoji i sajam Santa Pauli, pun erotskih poklona (samo za starije od 18 godina).

Italija, Bolonja, 17. novembra – 7. januara

'Buon natale' pozdrav je koji ćete često čuti na ulicama ovog italijanskog grada dok se šetate pored Katedrale Svetog Petra iz 12. veka. Osim predivnih staklenih ukrasa za jelku koje možete da kupite i na tamošnjim sajmovima, turisti u Bolonju prvenstveno odlaze zbog izvrsne hrane. Voće od marcipana, korica limuna umočena u čokoladu, božićni nugat samo su neke od poslastica u kojima možete uživati.

Stokholm

Švedska, Stokholm, 21. novembra – 23. decembra

Ispred Nobelovog muzeja pored kraljevske palate šareni štandovi prepuni su švedskih originalnih proizvoda. Zanimljivo je to da su cene na tamošnjim štandovima začuđujuće prihvatljive, od evra pa naviše. Dok deca igraju tombolu i jedu kolačiće, odrasli se greju uz glog, kuvano vino. Cela Skandinavija je kao s razglednice, prekrivena snegom, pa takav prizor sajam čini još lepšim.

Stokholm

Litvanija, Vilnjus, 29. novembra – 11. januara

Litvanci stvarno znaju kako da dočaraju sugrađanima i brojnim turistima božićni provod. Najfascinantniji je televizijski toranj koji se svake godine pretvori u ogromnu jelku s velikim brojem lampica. Tamo ćete kuvano vino dobiti ako naručite karstas vinas. S obzirom na doba godine, neće vam biti na odmet ni tradicionalne vunene kape i rukavice.

Foto: шурег, Jan Kraus, Nenyaki, Magnus Johansson, Pavel Pavel, HeatherLWilliams / Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.