Uskoro na Mesec putujemo liftom?

Jedna firma iz Kalifornije tvrdi da ima sve uslove da napravi svemirski lift sposoban da ljude i robote šalje na Mesec.

Izvor:
&Ostrvo&-terminal za svemirski lift (Foto: LiftPort / Michael Lane)
"Ostrvo"-terminal za svemirski lift (Foto: LiftPort / Michael Lane)

Liftport sistem trebalo bi da omogući jeftin jednostavan pristup površini Meseca putem “gumenog” kabla.

Očekuje se da svemirski lift čak prevozi ljude na Mesec. Međutim, da bi se to desilo, najpre je potrebno izgraditi dva kilometra visok lift i povezati Mesec sa svemirskom stanicom.

Liftport Group želi da preko donatorskog sajta prikupi 8.000 dolara za prvi korak – stvaranje lebdeće platforme prikačene za balone koja bi robota odvela dva kilometra u nebo.

Platforma sa balonima (Foto: LiftPort / Michael Lane)
Platforma sa balonima (Foto: LiftPort / Michael Lane)

Istovremeno, balonska platforma mogla bi da služi kao jeftin “toranj” na Zemlji za bežični internet, nadgledanje useva i kontrolisanje šumskih požara.

Majkl Lejn, osnivač Liftport grupe ranije je radio u NASA, ali je svemirsku agenciju napustio kako bi radio na ovom projektu.

Ideja je da tehnologija za izgradnju lifta kao i rakete koja bi ga lansirala bude “jednostavna kao Sputnjik”, rekao je Lejn.

Baza lifta trebalo bi da bude na Mesecu, dok bi na Zemlji postojao posebna “ostrva” u okeanima koja bi služila kao terminali svemirskog lifta.

Lejn kaže da će, uz malo sreće, ovaj koncept biti realizovan za samo osam godina.

Firma ima nekoliko ciljeva, a najambiciozniji je prikupljanje tri miliona dolara, što bi omogućilo Liftportu da sprovede jednogodišnju studiju održivosti lift projekta.

Zanimljivosti

Veliko interesovanje Bugara za Beograd

Posetioci sajma turizma Holiday & Spa Expo u Sofiji, najvećem turističkom događaju u Bugarskoj, koji je počeo 15. februara a završava danas, pokazali su veliko interesovanje za turističku ponudu Beograda, saopštila je Turistička organizacija Beograda (TOB).

Zanimljivosti petak 17.02. 11:42 Komentara: 5
strana 1 od 650 idi na stranu