On je pobednik Svetskog prvenstva u tucanju jajima u Mokrinu

Dugo sam birao jaje, a još duže čekao pobedu, 20 godina se nadam i sada mi se želja ostvarila, kaže Sava Terzić pobednik nezvaničnog svetskog prvenstva u tucanju jajima u Mokrinu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Tucanijada je vrhunac svečanosti koje se povodom Uskrsa u Mokrinu održavaju 11 dana.

Već na ulazu u Mokrin jasno je da je poseban dan, glasna muzika iz nekoliko šatora meša se sa crkvenim zvonima i vriskom dece koja veselo trče jer znaju da im je danas sve dozvoljeno.

Šarene tezge sa slatkišima, domaćim proizvodima i igračkama ispunjavaju Varoški trg dok se kolone posetilaca strpljivo kreću zagledajući ponudu i pozdravljajući se. Na kraju šetališta nalazi se Dom kulture koji je centar današnjih zbivanja jer se u svečanoj sali ove zgrade održava prvenstvo, i to svetsko. Iako zvanično nema taj status, Tucanijada u Mokrinu smatra se svetskom, jer svake godine okuplja ljude koji dolaze čak i sa Novog Zelanda!

Tako je bilo i juče, kada su jačinu svog jajeta došli da provere ljudi iz Kikinde, Beograda, Bečeja, Ljubljane, Zrenjanina, Kragujevca, Čačka, ali i iz Nemačke, Švedske, Amerike.

Iz ozbiljnosti vođenja programa, držanja sudija kao i vidljive treme kod učesnika videlo se da se ovo takmičenje smatra jako važnim.

Vodi se računa o svakom detalju, jaja koja su ušla u finale nose se u posebnoj kutiji, a svaki učesnik ima prsluk sa rednim brojem pod kojim nastupa.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Nakon nekoliko krugova, i desetine manjih i većih aplauza u okršaju Save Terzića iz Mokrina i Milana Mihajlovića iz Bijeljine, pobedu je odneo veseli i rumeni Sava.

On je bio prvak samo jednom, 1996. godine, ali ga to nije sprečilo da učestvuje svake godine što planira i u budućnosti dok, kako kaže, bude mogao da hrani kokoške.

Jaja za ovo takmičenje počinju da se biraju u januaru nakon Božića, a ovogodišnje najtvrđe svetsko jaje izabrao je Savin sin poznatom tehnikom lupkanja jajeta po zubima kako bi se videla čvrstina ljuske.

"Ja ne mogu da dobro procenim jer imam veštačku vilicu, ovako je on obavio taj deo, a ja svoj. Ne mogu da verujem, ko čeka dočeka!", poručuje Sava široko se osmehujući.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Otvorena letnja turistička sezona u Skadarliji

Svečanim podizanjem skadarlijske zastave, uz pesmu "Svilen konac", danas je otvorena letnja turistička sezon u Skadarliji. Čast da ove godine podigne zastavu Skadarlije na kojoj je štap, šešir i karanfil, pripala je glumcu Tihomiru Arsiću.

Vesti subota 29.04. 16:33 Komentara: 0
strana 1 od 932 idi na stranu