Izvor: B92

Nacionalni avio-prevoznik iz dana u dan pravi poslovne gafove koji ugrožavaju njegovu poslovnu reputaciju. – Dok putnici čekaju po nekoliko sati na prevoz, Upravni odbor Jata planira novi imidž i povratak na lidersku poziciju u regionu. – Ministar demantuje predsednika UO Jata

Autor: Miša Brkić
Izvor: Politika

Avioni tipa B737-700 nove generacije, osim smanjenja operativnih troškova, unaprediće kvalitet usluge i doprineće novom imidžu nacionalne avio-kompanije. Razvojnom politikom i odlukom za obnavljanje flote Jat ervejz je učinio još jedan korak da bi se vratio na mesto regionalnog lidera.

Ako je neko od putnika koji ovih dana pokušavaju da s domaćim avio-prevoznikom odlete iz Beograda pomislio da je ovo neka šala – prevario se. To je zvanični zaključak Upravnog odbora Akcionarskog društva za vazdušni saobraćaj – Jat ervejz, sa sednice koja je održana 23. juna 2009. godine.

Odluka o „novom imidžu” i „vraćanju liderske pozicije u regionu” znači pokretanje postupka za uzimanje u zakup dva aviona tipa boing 737-700 i to bi trebalo da bude početak četvrte faze Programa poslovnog preokreta Jat ervejza od 2009. do 2013. godine za koji je dobio podršku vlade u oktobru 2008. godine.

Upravni odbor konstatovao je da su „realizovane tri faze tog programa u okviru kog je Jat ervejz, u skladu sa zaključkom vlade Republike Srbije, sproveo sveobuhvatnu poslovnu konsolidaciju, politiku smanjenja troškova, novi program saobraćaja kao i program mera dobrovoljnog odlaska viška zaposlenih”.

Organ koji upravlja državnom avio-kompanijom utvrdio je da su novi modeli aviona potrebni jer Jat svoju saobraćajnu mrežu pokriva, pored sopstvenih, i sa četiri unajmljena vazduhoplova (dva aviona tipa ATR 72-200, jedan avion tipa B737-300 i jedan avion tipa B737-400). Po isteku ugovora unajmljene letelice biće vraćene vlasnicima.

Sa ovakvim zaključcima Upravni odbor Jata poneo se kao u onoj narodnoj izreci „mi drumom, Jat šumom”. Da su članovi ovog tela (koje strateški upravlja državnom aviokompanijom) samo jednom u poslednje vreme pokušali da se prevezu avionima Jata, čije putničke kabine izgledaju neprijatno devastirane, verovatno bi drugačije sročili zaključke o „sveobuhvatnoj poslovnoj konsolidaciji, smanjenju troškova i novom programu saobraćaja”. Jer, mediji su ovih dana puni skandala vezanim za Jat, njegovo poslovanje i odnos prema putnicima.

Prvi fijasko dogodio se na početku sezone godišnjih odmora kad je nacionalni avio-prevoznik pokazao da je nespreman za konkurenciju i tehnički nesposoban da preveze turiste iz Srbije u letovališta u Turskoj i Egiptu. Za sve nevolje turista krivi su bili drugi – države Turska i Egipat, čarter kompanije iz tih zemalja, direktorati civilnog saobraćaja... svi samo ne poslovni tim Jata.

A, na primer, putnicima na letu za Rim koji je pre desetak dana kasnio dva sata bio je kriv kapetan Jatovog aviona koji to jutro nije došao na posao.

Zatim je usledila nova blamaža sa drastičnim kašnjenjima aviona (kakvi nisu zabeleženi u svetskoj praksi) koji su na beogradskom aerodromu stvarali neopisive gužve i proizvodili nezapamćeno nezadovoljstvo putnika.

Potom je izbio još jedan veliki poslovni gaf. Iako je trijumfalno najavljivana kao „povratak posle 18 godina” linija za Dubrovnik završila je neslavno već posle prvog leta. Ispostavilo se, naime, da je menadžment Jata samoinicijativno „uveo” let za Dubrovnik i da je počeo prodaju karata a da prethodno nije dobio dozvolu vazduhoplovnih vlasti Hrvatske. Kad je iz te zemlje stiglo upozorenje da Jat može samo dva dana da leti za Dubrovnik, predsednik Upravnog odbora Jata Saša Vlaisavljević (inače, donedavni direktor te firme) izjavio je da to nema veze i da će Jat putnike kojima je prodao karte za Dubrovnik voziti u Tivat pa odatle autobusima do Dubrovnika. I po već oprobanom receptu, korišćenom u slučaju Turske i Egipta, Vlaisavljević je „vruć krompir” bacio u ruke države, tvrdeći da će „na temu Dubrovnika” iduće nedelje razgovarati državni sekretari dveju zemalja.

Ideja šefa Upravnog odbora Jata bila je toliko fantastična da je saopštenjem morao odmah da reaguje (za Jat nadležni) srpski ministar za infrastrukturu: „Objavljena vest je apsolutno netačna jer takav sastanak nije najavljen, pa tako neće 7. jula biti održan. Netačan je, naravno, i drugi deo vesti, jer, kada bi se takav sastanak i održao, na osnovu kompetencija koje imaju, dva ministarstva bi mogla da se dogovore o bilateralnim pitanjima, o eventualnom državnom sporazumu o vazdušnom saobraćaju, dok su komercijalni letovi, pa i ovi Jatovi za Dubrovnik, isključivo pitanje zainteresovane avio-kompanije i hrvatskih vazduhoplovnih vlasti.”

To što već nekoliko meseci u nacionalnom avio-prevozniku radi poslovni i upravljački tim može se smatrati – nacionalnom sramotom. Kompanija koja nije u stanju da odradi posao zbog kojeg je formirana, bolje bi bilo da prestane da postoji. Pogotovo ako, uz blamažu, pravi i veoma velike gubitke. A operativni gubitak Jata za prošlu godinu bio je 29,5 miliona evra, dok je stvarni ukupan gubitak cele firme (uključujući i sporedne delatnosti) narastao na fantastičnih 80 miliona evra.

Cenu finansijskih gubitaka i poslovne bruke platiće država, odnosno poreski obveznici. To je i cena koja se plaća za dosadašnju nespremnost države da privatizuje (proda) Jat i njenu ambiciju da bez obzira na trošak Srbija ima svoju nacionalnu avio-kompaniju. Kao da ništa nismo naučili iz primera Italije koja je svoju poslovnu ikonu „Alitaliju” prodala privatnicima kad država više nije smela da parama poreskih obveznika pokriva gubitke te firme.

Miša Brkić

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.