Izvor: B92

Tehnička škola u Smederevu obavestila je Ministarstvo prosvete i prosvetnu inspekciju o neregularnostima prilikom izvođenja maturantske ekskurzije u Italiji i neispunjavanju ugovornih obaveza turističke agencije “Feniks travel” iz Kraljeva.

Prema navodima direktora ove smederevske srednje škole Živorada Rašića, turistička agencija je menjala uslove iz ponude što je uzrokovalo dodatna plaćanja, koja su učenici morali da izdvoje od džeparca na licu mesta.

“Hoteli u Rimu su od učenika naplatili 25 evra na ime depozita, koji na kraju nije vraćen. Samo smo na ime depozita morali da doplatimo 4.300 evra, što, kako se ispostavilo, nije depozit nego dug agencije koji nije uplatila na vreme”, objašnjava direktor Rašić.

Agencija je menjala smeštaj učenika u druge hotele koji nisu naznačeni u ponudi u Montekatiniju, Rimu i Lido di Jesolu. Učenici su takođe morali da plate i ulaznice za Koloseum (8 evra) i Vatikan (4 evra), za koje Rašić kaže da su bile predviđene programom ekskurzije.

Agenciji se zamera i što autobusi nisu mogli da uđu u Rim zbog neplaćanja parking mesta za turistička vozila, pa su učenici, uz dodatni trošak od po 4 evra, morali da putuju metroom, što je, kako kaže direktor, dovelo u pitanje bezbednost učenika zbog njihove brojnosti.

Programom ekskurzije bili su predviđeni i lokalni vodiči, što nije realizovano. U školi zameraju i da je ekskurzija bila vremenski skraćena, kao i da su za sve vreme boravka u Italiji putovali sa neispravnim i nepotpunim listama putnika po autobusima, “što je moglo da izazove probleme u smislu prekršaja saobraćajnih propisa”.

Na ekskurziju, koja je izvedena krajem septembra i početkom oktobra, išla su 172 učenika, devet nastavnika, pomoćnik direktora i direktor škole. Putni pravac je bio Smederevo-Montekatini-Firenca-Piza-Sijena-Rim-Tivoli-Venecija-Smederevo, a đake je ekskurzija koštala 286 evra.

Iz turističke agencije “Feniks travel” u Kraljevu kažu da je direktorka odsutna i da se vraća u ponedeljak, odbacujući sve optužbe za menjanje uslova iz ponude.

“Agencija posluje već deset godina bez ikakve mrlje, a što se konkretne ekskurzije tiče, dobili su i više nego što je dogovoreno. Hoteli su bili iznad proseka, a putovanje je izvedeno najkvalitetnijim autobusima. Novac od depozita biće vraćen”, izjavila je jedna od radnica agencije.

U Osnovnom sudu u Smederevu u toku je suđenje jednoj beogradskoj turističkoj agenciji koja je za nerealizovanu učeničku ekskurziju do Londona uredno naplatila dogovoreni iznos.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.