Briž: pivo i stare čipke

Grad muzeja, kanala, srednjovekovne arhitekture, fenomenalnih čokolada, i ultra dobrog piva.

Izvor: B92

Izvor: B92

Nedelja, 06.09.2009.

06:30

Default images

Briž mnogi nazivaju severnom Venecijom i u svakom turističkom vodiču stoji da je ovaj belgijski grad romantične atmosfere, destinacija koja se ne propušta. Od Severnog mora deli ga samo 10-ak kilometara.

U srednjem veku Briž je bio centar trgovine i tekstilne industrije. Stara tradicija čipkarskog umeća i danas živi u zavučenim radnjama koje prodaju svoje rukotvorine, čipkaste isheklane zavese i stolnjake.

Grad izgleda kao muzej na otvorenom i predstavlja jedan od najočuvanijih gradova Evrope. Mnogi turisti stavljaju Briž u svoje top destinacije, naročito japanski mladi parovi koji baš u ovom gradu provode svoj medeni mesec i koji svaki trenutak i svaki (čak i najbizarniji) detalj zadovoljno fotografišu.

Gradom dominiraju uske uličice kroz koje se provlače minibusevi. Saobraćaj je prilično redukovan, naročito u samom centru, tako da buke gotovo da nema. Najbolje je da ga razgledate pešice. Druga opcija su čamci koji su često pretrpani, s obzirom da turisti pre biraju ovu opciju nego lagane šetnje. Vožnja čamcima kroz kanale Briža nosi u sebi crtu venecijanskog duha.

Zaljubljenici u istoriju i umetnost danima mogu uživati u onome što Briž ima da ponudi. Od 2000. godine čitavo istorijsko jezgro grada stavljeno je na listu svetske baštine UNESCO. U ovom ušuškanom srednjovekovnom gradu proći ćete pored velikog broja istorijskih zdanja, trgova, skulptura.
Photo: ethanlindsey / Flickr
Najpoznatiji trgovi Markt i Burg smešteni su u samom centru. Deli ih ulica Breidel. Burg krasi Stadhuis (gradska većnica) sa prostranim zanimljivo dekorisanim prostorijama.

Sa jedne strane trga Markt niže se lanac lepo ukrašenih kuća, sa druge zvonik Belfort sa koga se na svakih pola sata oglašavaju zvona. Ono što je Ajfelov toranj za Pariz, to je Belfort za Briž. Ko je raspoložen da savlada 350 stepenika, može se popeti na vrh tornja.

Na vrhu se nalazi beiaard, muzički instrument, najviše rasprostranjen u Holandiji, Belgiji, i na severu Francuske. Sastoji se iz instrumenta sličnog klaviru uz pomoć koga se pokreće 47 bronzanih zvona teških oko 25 tona. Ako se zadesite u trenutku oglašavanja zvona, imajte u vidu da buka koju proizvode za neke može biti nimalo prijatna. Sa vrha se pruža i vrtoglavi pogled na grad.

Onze Lieve Vrouwkerk je impozantna gotska crkva, najveća u Brižu. U njoj se nalazi i jedna Mikelanđelova skulptura poznata kao Madona iz Briža. Nijedno drugo umetničko delo ovog italijanskog majstora nije napustilo Italiju za vreme njegovog života, a i danas je retkost videti neku Mikelanđelovu skulpturu van Italije.

Muzeji

Oni koji su ludi za čokoladom, treba svakako da posete muzej čokolade Choko Story. Zgrada muzeja potiče iz 15. veka. Sastoji se iz 4 sprata i na svakom od njih dobićete različite informacije u vezi sa ovom neodoljivom poslasticom. Saznaćete zašto su belgijske čokolade toliko ukusne, zašto su dobre za zdravlje, a ujedno ćete baciti pogled na zanimljiv istorijski razvoj čokolada. Posetu završite degustacijom, i razgledanjem čokoladnih skulptura. Muzej se nalazi u ulici Wijnzakstraat 2.

Ako vas više zanima čuveni belgijski pomfrit (frietjes), onda posetite The Friet Museum. Ne zaboravite da probate izvršni pomfrit napravljen rukom čoveka koji ih je nekada spremao za belgijsku kraljevsku porodicu.

Brugse Groeningemuseum je muzej u kome ćete videti bogatu kolekciju dela starih flamanskih majstora (Vlaamse Primitieven), pre svega Jana van Ejka, Hansa Memlinga i Jeruna Bosa.

Sint-Janshospitaal je zdanje koje potiče iz 13. veka. Zgrada je godinama bila bolnica, ali je danas pretvorena u muzej u kome su izložena dela flamanskog slikara Hansa Memlinga.

Kuhinja Briža

Stanovnici Briiža vole da provode dosta vremena u spremanju i degustaciji klope. Meso i pivo su neizostavni. U Brižu ne možete pobeći od belgijskog piva, čak i hranu spremaju na pivu. Zimi se preferira zečetina na pivu uz dodatak šljiva. Ova tradicija se vezuje za prošlost, jer su Flamanci za vreme ratova najviše jeli zečetinu s obzirom da je druga vrsta mesa bila izuzetno skupa. Za jednog zeca sa šljivama potrebni su: zečetina, suve šljive, tamno pivo, crni luk, lovorov list, brašno, biber i so.

Zasladite se fenomenalnim belgijskim čokoladama, pralinama i bombonama... Videćete najrazličitije oblike čokolada od sfernih igračaka, preko životinja do ženskih grudi. Probajte i lokalne Brugse achten, kolačiće u oblicu osmice, ručno uobličene, urolane u šećer, pržene u tradicionalnim tiganjima. Recept je nastao još u 19. veku. Ili Brugse kletskoppen, kolačiće sa bademima.

A sve to zalijte dobrim pivom, jer se u Brižu pije isključivo pivo i ništa sem piva. U Belgiji postoji čak preko 400 različitih vrsta i sva ona se mogu probati u Brižu. Postoje čak i bier (pivo) vikendi i sijaset kafea koji nude svoje jedinstveno pivo. Jeftinije prodavnice i restorani uglavnom se nalaze u nekim od mnogobrojnih pasaža.

Noćni život

Noćni život se uglavnom koncentriše oko trgova i svodi se na ispijanje galona piva.

Oud Brugge je karaoke kafić smešten u srednjovekovni podrum. Nalazi se u ulici Kuipersstraat 33

De republiek, kafić u kome preko dana možete pijuckati kafu na osunčanoj terasi, a uveče đuskati uz disko zvuke. Sint-Jakobstraat 36

Relax, egzotični afro-karipski kafić koji u ponudi ima više od 30 izvrsnih koktela. Sint-Jacobstraat 45

Du Phare, kafe sa dosta live muzike u kojem se isključivo sluša džez i bluz. Smešten je u zgradu iz 16. veka. Sasplein 2

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: