Da li ste za Krf ovog leta?

Krf je jedno od najlepših grčkih ostrva, a naziva se još i Kerkira (Kerkira, Korkyra).

Izvor: B92

Petak, 29.04.2011.

11:46

Default images

Prema grčkoj mitologiji, ostrvo je dobilo ime po ćerki rečnog boga Asopa, nimfi Kerkiri, koju je oteo Posejdon. U Homerovoj Odiseji čitamo da je Odisej ovde našao utočište na kraju svojih lutanja, gde su ga ugostili kralj Alkinos i njegova ćerka Nafsika.

Krf, ostrvo beskrajne lepote, mesto pesme i muzike, neiscrpne inspiracije, predstavlja kombinaciju modernog i tradicionalnog. Ostrvo će posetioca ostaviti sa nezaboravnim uspomenama, neverovatnim slikama i punom dušom. Svi elementi koje ovo ostrvo čine pravim zemaljskim rajom, mestom prema kome je bog bio tako darežljiv i koga su mnogi pisci opisivali u svojim delima, se ne mogu opisati sa samo nekoliko rečenica. Fantastične plaže i prelepi pejzaži zadovoljiće čula i najzahtevnijih posetilaca.

Krf se nalazi na krajnjem severozapadu Grčke u Jonskom moru, a 2 km severnije od njega nalazi se albanska obala. Krf je mnogo bliže njenoj obali nego obali Epira, njemu najbliže grčke periferije na istoku. Južno od Krfa nalaze se druga Jonska ostrva, a najbliža su mu Paksi i Antipaksi.
Krf, stari grad, Foto:izzie_whizzie/Flickr
Grad Krf (Corfu city)

Grad Krf je jedan od najlepših gradova u Grčkoj. On je podeljen na novi i stari deo grada. Turisti će se zauvek sećati šetnje po istorijskom delu grada, gde su smešteni tradicionalni kantoni, mali trgovi i mletačke zgrade. Stari deo grada otkriva čitavu istoriju ovog ostrva.

Tokom šetnje Starim gradom videćete istorijske zgrade (the Town hall, the Ionian Academy), dve gradske tvrđave (staru i novu) čija su moćna utvrđenja stanovnici mnogo puta branili, istorijske crkve (Saint Spyridon, Panagia Antivouniotissa), the Palace of St. Michael and St. George (koje je bilo prebivalište svakog engleskog poverenika, a sada je zabavni muzej Azijske umetnosti i Opštinska biblioteka grada), kao i muzeje (Archaeological, Byzantine, Folklore, Museum of Kapodistria and Museum of Solomos). Tamo posetioci mogu da vide mnoštvo izložbi posvećenih kulturnom nasleđu ovog mesta.

Najstariji okrug grada Krfa je Kampielo. Nalazi se na severnom delu i karakterističan je po mletačkoj arhitekturi. Zatvorene uličice koje se na Krfu nazivaju Kantounije, visoke i uske zgrade, mali trgovi i crkvice stvaraju nostalgičnu atmosferu. Najbolje mesto u Starom gradu je Spianada Square, najveći trg u Grčkoj. Duž njega možete videti neke od najvažnijih znamenitosti, poput statua Kapodistria, the Maitland peristyle, spomenik saveza Jonskih ostrva sa Grčkom.

Na severnom delu zapadne strane nalazi se Liston. Karakterističan skup zgrada koje su francuski carevi izgradili između 1807. i 1814. godine korišćene su kao mesto sastanaka aristokratije. Krfljani su se poigrali sa mletačkim dijalektom, nazvavši mesto Liston što znači “prava linija, dugačka stvar”, po njihovoj duguljastoj arhitekturi. Na prizemlju ovog istorijskog mesta smešteni su kafići i restorani, gde možete uživati u piću i hrani u svratištu grofice.
Krf (grad), Foto: Lee Cannon/Flickr
Stari grad je lepša strana Krfa, što ne znači da ne treba da vidite i novi deo, koji je pravi moderni grad. Centar grada predstavlja trg Saroko. Oko njega su početne stanice svih autobusa tako da se odatle možete uputiti u obilaske plaža i seoca rasutih po ostrvu.

Stari i novi grad Krfa su puni komercijalnih prodavnica. Kada budete šopingovali ne zaboravite da kupite koum kouat, tradicionalni liker sa Krfa. Raznolikost zabave će zadovoljiti i one sa najistančanijim ukusima. Pozorišta, bioskopi, barovi, klubovi i centri sa živom muzikom. Krf je pravi raj na zemlji.

Plaže

Glifada, Foto: Square Head/Flickr
Glyfada (Glifada)

Glifada plaža je jedna od najlepših na Krfu. Nalazi se sa zapadne strane sela, a udaljena je 16 km od glavnog grada. Ona se širi oko podnožja Peleke, i veoma je popularna kod turista. Ova plaža, koja je i dobitnik nagrade Plava zastava, vrlo je dobro organizovana i privlači ljude koji vole plivanje i sportove na vodi. Svake godine tamo se održava turnir odbojke na pesku, a možete voziti skuter na vodi, džet-ski ili iznajmiti bicikl na vodi.

Glifada je moderni primorski centar sa mnogo luksuznih hotela, restorana i barova. Blizu plaže nalazi se teren za golf i konjički klub, a u istoj oblasti su i vodeni i marina park.

Kaminaki

Kaminaki se nalazi severoistočnoj obali Krfa. To je divno, netaknuto seoce sa sjajnom plažom i kristalnim morem. Kaminaki ima dve taverne i mini market, a na plaži su dostupni svi vodeni sportovi.
Kalami, Foto: fred_v/Flickr
Kalami

Jedno od najživopisnijih mesta na Krfu, poznato je i po tome što je pisac Lorens Durel živeo tamo. Okruženo je maslinama i cvećem i gostima nudi tradicionalnu atmosferu. Tamo se vreme zaustavlja i sve vas podseća na neka prošlo doba sa svojim starim tradicionalnim seocima. Tu su taverne, super marketi i bar sa bazenom. Na plaži možete upražnjavati razne vrste vodenih sportova i iznajmiti brod. Prevoz do glavnog grada ide redovno.

Ermones

Ermones je divna, mala plaža, koja još uvek nije skroz razvijena. To je mali zaliv sa šljunkovitom i peskovitom plažom smeštenom između zelenih brda na zapadnoj obali Krfa. U toj oblasti možete roniti i jedriti, a sa broda se mogu otkriti mnoge privatne uvalice. Postoji i nekoliko hotela i restorana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: