Bizerte, evropski Tunis

Veliki grad, bez gužvi i hordi turista, najmanje komercijalizovan, i sa najviše evropskog uticaja.

Izvor: B92

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2009.

07:00

Default images

Bizerte, grad od 100,000 stanovnika nalazi se na samom severu Tunisa. To je istovremeno i najstariji, i najmoderniji grad u zemlji, u kojem se lokalni uticaj manje oseća, a evropski mnogo više nego u drugim gradovima u Tunisu.

Sa obe strane grada se pruža nekoliko vrlo dobrih plaža, a u samom Bizerte ima odličnih primera stare islamske arhitekture.

Prednost Bizerte je i hladnija klima, jer je temperatura tokom leta znatno niža nego u ostalim delovima Tunisa.
Photo: Tijani59 / Fiickr
Za razliku od ostalih gradova u Tunisu, centar Bizerte čini Ville Nouvelle, novi deo grada koji su krajem 19. veka podigli Francuzi. Arhitekturom dominira francuski uticaj, a i same ulice nisu raspoređene tipično tunižanski. Osim standardnog tunižanskog sistema ulica koje se seku pod pravim uglom, Bizerte ima i avenije koje grad seku po dijagonali, što je karakteristično za gradove u Francuskoj.

Iako nema tako izražen splet uskih uličica kao ostali gradovi u Tunisu, Bizerte baš zbog francuskog planiranja grada i dijagonalnih ulica, može da bude zbunjujući za orijentaciju.

Stari grad nalazi se izvan Ville Nouvelle, i do njega se stiže mostom preko stare luke, što je u stvari ostatak nekadašnjeg kanala koji su prokopali Kartaginjani. Taj kanal su Francuzi kasnije zatrpali da bi sagradili novi, bolje povezan sa obližnjim, velikim jezerom Bizerte, koje su 1878. pretvorili u bazu za ratnu mornaricu.
Photo: mickou / Flickr
Medina ili Arapski kvart, nalazi se kod Stare luke, između velike tvrđave Kasbah i trga Place Bouchoucha. Splet uskih ulica i stare kuće vrlo su zanimljivi, pa je Medinu najbolje posetiti tokom dana. U medini je smeštena i Stara džamija, najstarija u gradu. Nažalost većina kuća u medini su u privatnom vlasništvu, i tu nema mnogo turističkih sadržaja, ali je zato zanimljivo videti kako lokalci u starom delu grada zaista žive.

Starim delom grada dominira impresivna tvrđava (Kasbah), čiji su zidovi debeli i visoki 10 metara. Kasbah ima samo jednu kapiju, a unutra se nalazi džamija, sa spletom uskih uličica oko nje. Kasbah su sagradili Turci u 17. veku, na mestu vizantijske tvrđave iz 6. veka.

Odmah pored je manja tvrđava Ksibah (u prevodu mala tvrđava), koja je podignuta oko manjeg tornja okruglog oblika. Unutar Ksibah smešten je Okeanografski muzej, sa relativno slabom postavkom.
Photo: mickou / Flickr
Trg Place Bouchoucha, nalazi se odmah pored medine, i tu su smeštene živopisna pijaca, Velika džamija, i fontana Youssef Dey. Na trgu je i turist biro, koji nažalost nije previše funkcionalan. Pijaca vrvi od ljudi vikendom, a naročito je atraktivan deo gde se prodaje riba, kao i deo sa začinima.

Na brdu iznad grada severno od medine nalazi se Španska trvđava, koju su u stvari sagradili Turci, ali je naziv Španska ostalo jer je podignuta kao buduća odbrana od Španaca nakon što su ovi isterani iz grada. Tvrđava datira s kraja 16. veka.
Photo: Tijani59 / Fiickr
Corniche, šetalište pored plaže, dugo je 8 km, i proteže se do rta Cap Blanc, najsevernije tačke Afrike. U delu koji je bliži centru grada ima više gužve i manje je čisto, ali kako se odmiče dalje od grada, kupača je sve manje, a plaža poprima intimniju atmosferu.

Ghar El Mehl, poznat i kao Porto Farina, selo na pola puta do grada Tunisa, 45 km od Bizerte, ima duge peščane plaže i ogromnu lagunu.

KAKO STIĆI

Avionom, najbliži aerodrom je u gradu Tunisu, 65 km južno od Bizerte.

Autobusom, do grada Tunisa treba 2 sata, a karta je oko €2. Autobusi kreću sa glavne autobuske stanice u proseku na svakih pola sata.

Vozom, do grada Tunisa treba sat i po, a karta je do oko €2.
Photo: Tijani59 / Fiickr
SMEŠTAJ

Centre de la Jeunesse de Remel Plage, Tel: 440 819, hostel i auto kamp 3 km istočno od centra grada, na nekoliko minuta hoda od plaže Remel. Cene u kampu su €1 po osobi, a spavanje u višekrevetnoj sobi u hostelu je €3. Autobusi voze do plaže Remel, tako da u tom slučaju ostaje pešačenje od oko 1 km. Opcija je taksi koji od centra grada košta oko €2.

Maison de Jeunes, Tel: 431 608, hostel bliži centru grada od prethodnog. Nalazi se severno od Španske tvrđave.

Spavanje u jeftinijim hotelima je od €4 do €10, ali sobe su prilično oskudno nameštene.

Bolje opremljeni i skuplji hoteli se nalaze na obali, a cene za dvokrevetnu sobu u špicu sezone su od €50 pa naviše. Cene izvan sezone drastično padaju.

Najbolji hotel u gradu je Bizerta Resort, Tel: 436 966. Hotel ima 4 zvezdice, a dvokrevetna soba je €60.
Photo: rais58 / Flickr
ISTORIJA

Bizerte je najstariji grad u Tunisu, i istovremeno najevropskiji, i od svih gradova u zemlji u njemu se najviše zadržao francuskih uticaj.

Osnovali su ga Feničani iz današnjeg Libana oko 1,000. stare ere, i dugo je bio mala trgovačka luka.

Tokom Punskih ratova (3 rata između Rima i Kartagine od 264. do 146. stare ere), Bizerte su okupirali Rimljani, i nazvali ga Hippo Diarrhytus. U 7. veku osvojili su ga Arapi, dali mu ime Bizerte, koje je zadržao do danas, uprkos tome što je kasnije padao pod vlast drugih država.

U 16. veku, Bizerte je 40 godina bio pod okupacijom Karla V i Svetog rimskog carstva, a 1574. su ga osvojili Turci. Tada je postao stecište berberskih pirata, i odolevao je napadima Francuske i Venecije.

Berlinskim ugovorom 1878, Francuska je dobila protektorat nad Bizerte, i tada je počela njegova transformacija u moderan grad i veliku mornaričku bazu.

Kada je francuska 1924. priznala Sovjetski savez, poslednji ostaci Crnomorske flote koja je pripadala Carskoj Rusiji, poznata pod nazivom Ruski eskadron (Русская Эскадра), trebalo je da budu predati novim, sovjetskim vlastima, ali brodovi nikada nisu napustili luku Bizerte, i na kraju su prodati u staro gvožđe.

Zbog strateške lokacije, Francuska je zadržala Bizerte kao svoju mornaričku bazu čak i nakon što je Tunis stekao nezavisnost 1956, ali 5 godina kasnije, posle bitke u kojoj je bilo više od 700 mrtvih na strani Tunižana, Bizerte je ušao u sastav Tunisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: