Vlada: Nema uslova za poziv Srbima

Izvor: B92

Četvrtak, 07.10.2004.

16:43

Default images

Premijer Srbije Vojislav Koštunica ostao je pri stavu da Srbi sa Kosova ne treba da izlaze na pokrajinske izbore.

Taj stav je obrazložio da bi izlaskom na izbore bio poništen Plan Vlade Srbije koji je Skupština usvojila na proleće ove godine. Na naše pitanje, šta Srbi sa Kosova dobijaju neizlaskom na izbore, Koštunica je odgovorio: "Naše je najdublje uverenje da nas ono što je usvojla skupština obavezuje na ovakvu odluku, da se borba za zaštitu i samuopravu Srba na KiM nastavlja i može biti mnogo delotvornija na ovaj način, njihovim neizlaskom na izbore."

"Njihovim izlaskom na izbore se zapravo poništava plan Vlade Srbije. Ukoliko to međunarodna zajednica to nije učinila, onda ne možemo ni mi da učinimo", rekao je Koštunica.

Koštunica je odgovorio na poziv predsednika Borisa Tadića Srbima da se uključe u izborni proces na Kosovu. Premijer Srbije naglašava da nikakvog dvojnog stava nema: "Postoji odluka Skupštine Srbije, najvišeg organa u Srbiji i ta odluka obavezuje sve. Prema tome, nema nikakvog nejedinstva. Ukoliko pođemo od toga da donete odluke od najvišeg državnog organa treba da se poštuju onda nema nikakvog nejedinstva. Obraćanje predsednika republike odudara od tog zajedničkog stava, od nečega što je zakon za sve, što bi morao biti zakon za sve. Uprkos svemu tome, zaključak Vlade je da će ona nastaviti da radi na sprovođenju ovoga plana."

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da neće da bude deo politike nečinjenja, koju je Vlada Srbije iskazala od 17. marta i da on ima obavezu da brani integritet zemlje. Tadić ocenjuje da neizlazak na izbore doprinosi dezintegraciji Srbije: "Mi ne možemo kao narod i kao država da izgubimo šansu da se borimo za naše nacionalne interese. Nečinjenje nam trajno smanjuje potencijale za našu legitimnu borbu i tu je suštinska razlika između mene, kao predsednika Srbije, i Vlade koja još nije imala sastanak na temu izbora na Kosovu i Metohiji - ima ga danas, čiji su neki predstavnici rekli da neće pozvati Srbe na izbore, mislim na premijera, i taj stav je legitiman, ali smatram vrlo neefikasan, opasan za naše nacionalne interese i tu je razlika između njih i mene."

Tadić smatra da se Srbija nalazi u veoma teškoj međunarodnoj poziciji i naglašava da se u ovom trenutku u američkom kongresu predlaže rezolucija o samostalnosti Kosova. On kaže da odgovor na to mora da bude aktivan i da neće da propusti šansu da pomogne da se položaj Srbije popravi: "Ne treba da doprinosimo podeli zemlje. Moramo da činimo sve da Srbija ostane jedinstvena, i u Briselu, i danas pred vama kažem – ne prihvatam nezavisnost Kosova i Metohije kao predsednik Srbije, i sve što činim jeste u tom pravcu, da obezbedim jedinstvo naše zemlje i da obezbedim naše nacionalne interese koji su potpuno legitimni."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: