Banka u stečaju, bankari na crno

Stečajni upravnik Univerzal banke nije sa radnicima zaključio ugovore o radu, tako oni već osam dana dolaze na posao i rade "na crno".

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.02.2014.

14:06

Default images

NBS je 31. januara oduzela dozvolu za rad Univerzal banci, posle čega je stečajni upravnik obavestio zaposlene da su sada u radnom odnosu u Univerzal banci AD u stečaju, podelio im radne zadatke i informisao o radnom vremenu, ali je propustio da sa radnicima zaključi ugovore o radu.

"Već osam dana imamo situaciju da zaposleni dolaze na posao i rade 'na crno' bez zasnivanja radnog odnosa, bez rešenja o prestanku radnog odnosa, bez ugovora o radu kod novog poslodavca, bez ikakvog dokumenta", navedeno je u pismu zaposlenih Inspekciji rada.

Oni podsećaju da je prema Zakonu o stečajnom postupku predviđeno da preduzeće u stečaju može da zaposli radnike prema svojim potrebama, bilo one koji su bili zaposleni pre pokretanja stečajnog postupka ili potpuno nove radnike sa tržišta rada.

U pismu se ukazuje Inspekciji rada da je u ovom slučaju prekršen i Zakon o radu, prema kojem je poslodavac u obavezi da sa zaposlenim zaključi ugovor o radu pre stupanja na rad, a ukoliko to ne učini, smatra se da je zaposleni zasnovao radni odnos na neodređeno vreme.

Predviđene kazne za nepoštovanje tih zakonskih normi su od 800.000 do 1.000.000 dinara, navedeno je u pismu, u kojem se izražava nada da je država sposobna da obezbedi poštovanje zakona, kako bi se obezbedilo da svi zaposleni, prema članu 32. Zakona o radu, zaključe ugovore o radu na nedoredjeno vreme, s obzirom da su se za to stekli uslovi.

U suprotnom radnici banke najavili su radikalnije poteze, izlazak na ulice i akciju pod nazivom "bankarsko proleće".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: