m.b92.net

Dinar četvrta najgora valuta

11. septembar 2012. | 10:36 | Izvor: Blumberg

Beograd -- Međunarodni ekonomski portal Blumberg svrstao je srpski dinar na četvrto mesto najgorih svetskih valuta, piše portal 021.rs.

Deli:


Domaći ekonomisti tvrde da je dinar slab zbog privrede koja je u katastrofalnom stanju.

Neslavno četvrto mesto najgorih svetskih valuta naša nacionalna valuta zauzela je na listi od 178 zemalja, a društvo joj prave ganski cedi, indijski rupi i ugandski šiling.

Svetski ekonomski stručnjaci ukazuju na podatak da se Srbija ubraja među zemlje koje se zadužuju pod najvećim kamatama, a domaći ekonomisti tvrde da je dinar slab zbog privrede koja je u katastrofalnom stanju.

Analitičari britanskog bankarskog giganta HSBC i japanske banke Nomura kažu da bi troškovi zaduživanja u Srbiji, koji su u protekle dve nedelje dostigli maksimum, mogli dodatno da porastu ukoliko MMF nastavi sa stopiranjem aranžmana u vrednosti od 1,3 milijardi dolara, prenosi portal Blumberg.

"Investitori će pomno pratiti fiskalnu konsolidaciju, kao i da li će Srbija dobiti pečat odobrenja od MMF-a", kaže za Blumberg Agata Urbanska, poznati britanski ekonomista i dodaje da će u suprotnom, investitori tražiti da budu adekvatnono plaćeni zbog povećanog rizika poslovanja.

Kamatne stope na srpske obveznice izražene u dolarima, koje na naplatu dospevaju 2021. godine skočile su 31. avgusta na 7,10 odsto sa 6,45 koliko su iznosile pre opštih izbora održanih 6. maja, a dinar je istovremeno oslabio za 5,5 odsto prema evru.
Komentari 113
Pošaljite komentar
Deli:
Vrh
Desktop sajt

B92 © 2018