Sreda, 28.01.2009.

16:38

BiH: ČEZ odustaje od projekta Gacko

Češka energetska grupa (ČEZ) prodaće svoj udeo u Novim elektranama Republike Srpske (NERS) za iznos koji pokriva dosadašnje troškove vezane za projekat Gacko.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Direktor NERS-a Aleksandar Obradović navodi da je takav stav pre dva dana uručen Elektroprivredi RS (ERS), jer je kršenjem Sporazuma o sprovođenju tog projekta ERS dala pravo ČEZ-u da napusti zajedničko preduzeće.

Obradović je najavio da će podneti zahtev za naknadu štete, jer do sada partneri iz RS nisu učinili ništa na realizaciji projekta u vezi izgradnje nove termoelektrane u Gacku. On je dodao da su u više navrata upozoravali Elektroprivredu RS da ispuni svoje obaveze u vezi funkcionisanja zajedničkog preduzeća NERS.

On je objasnio da ERS nije ispunio obaveze iz Sporazuma jer još nije pripremljen i izvršen unos imovine Rudnika i termoelektrane (RiTE) Gacko, kao i da nije usvojena Studija izvodljivosti.

Obradović je napomenuo da sama primena zaštitne opcije koju je aktivirao ČEZ ne mora neizbežno da znači okončanje zajedničkog projekta Gacko, istučući da je sada na potezu ERS. On je istakao da je ČEZ i dalje zainteresovan za izgradnju elektrane u Gacku i da oni ne žele ovim reći da je kraj za realizaciju projekta.

"Druga ugovorna strana učestalo ne ispunjava svoje obaveze koje proizilaze iz sklopljenog sporazuma i onemogućava realizaciju projekta. Koristi pri tome argumentaciju koja odvraća pažnju, kao što je spor sa manjinskim akcionarima da se dovede u sumnju fundament celog projekta", rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima eskalacija ovog spora je u potpunosti izazvana podcenjivanjem situacije od strane Elektroprivrede RS i njenom nesposobnošću da reši situaciju na obostrano zadovoljstvo sa malim akcionarima, koji imaju akcije u Termoelektrani Gacko. ČEZ, u skladu sa sklopljenim Sporazumom, ima pravo na naknadu iznosa koji odgovara kompletnim troškovima i izgubljenoj dobiti čiju će visnu definisati stručno veštačenje, a način naplate biće izabran u skladu sa postupkom Elektroprivrede RS.

Banjalučki mediji navode da će ČEZ tužiti Vladu RS pred Arbitražnim sudom u Beču ako se ne postigne napredak u pregovorima oko zajedničkog projekta RiTE Gacko. Oni pišu da je ČEZ nezadovoljan što je Vlada RS "posle pobune malih akcionara" odustala od prvobitnog ugovora s tom kompanijom, kojim je predviđeno ulaganje od 770 miliona evra u obnovu i dogradnju RiTE Gacko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

20 h

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

15 h

Podeli: