Milu čeka operacija u Nemačkoj

Izvor: B92

Petak, 14.05.2010.

10:42

Default images

Keruša Mila, kojoj je i dalje nepoznati počinilac u beogradskom naselju Medaković 2 odsekao sve četiri šape, i dalje se oporavlja u Veterinarskoj ustanovi „Beograd”. Zbog dugog perioda ležanja na hladnom, gladovanja i nedostatka veterinarske nege u vreme nastavka povreda, keruša je dobila upalu pluća, ima uvećanu žučnu kesu i poremećaj rada bubrega. Planirana operacija ugrađivanja proteza na nogama odložena je dok pas ne bude zdravstveno spreman da uspešno podnese ovaj komplikovani hirurški zahvat, tako da se za sada ne zna kada će Mila dobiti veštačke šape.

– Snimanjem je utvrđeno da ima ožiljak na desnoj srčanoj komori zadobijen infarktom koji je doživela prilikom sakaćenja. Još je na intenzivnoj nezi, jer je neophodno da ima mir i dobru negu kako bi se oporavila. Stručnjaci su je kompletno ispitali, snimili su joj noge i pluća, analizirali krv. Veterinari leče povrede na Milinim ekstremitetima. Kada dobije proteze moraće da prođe rehabilitaciju koji traje oko dva meseca – objasnila je Sandra Spoja, članica Udruženja za zaštitu životinja Evropska inicijativa 17.

Vladimir Terzin, zamenik gradskog sekretara za komunalno-stambene poslove, kaže da će Mila boraviti na klinici u Nemačkoj dve do tri nedelje, i tamo će joj stručnjaci ugraditi proteze.

Pas uglavnom leži, ali su mu sve vitalne funkcije u normali, smanjuju se i plućni problemi. Zahvaljujući stalnom previjanju i bandažiranju nogu, keruša se sve samostalnije i podiže i pokušava da hoda, ali njeno ukupno stanje ipak nalaže mirovanje.

Kada se oporavi, pas bi trebalo da bude usvojen. Evropska inicijativa 17 angažovala se da joj nađe dom, po mogućnosti u inostranstvu. Postojale su ponude iz Francuske, ali se pričalo i da je lično predsednik Boris Tadić zainteresovan da se brine o Mili po obavljenoj operaciji, ali kod će se udomiti, znaće se tek kada se potpuno oporavi.

Mila je prvo boravila u veterinarskoj ordinaciji „Artvet” na Bežanijskoj kosi, gde je utvrđeno da je nepoznati počinilac oštrim predmetom poput sekire ili sablje odsekao šape i rane stegao žicom kako bi zaustavio krvarenje, verovatno u nameri da je osakaćenu ostavi u životu. Tamo su je svakodnevno obilazili sugrađani, a potom je brigu o njoj preuzela gradska vlast.

Izvor: Dnevni list "Politika" 14.05.2010.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: