Zrenjanin - Društvo - B92 Lokal

Grad Zrenjanin će i ove godine sufinansirati kupovinu novih bicikala

Grad Zrenjanina planira da i ove godine sufinansira kupovinu novih bicikala kao ekološki prihvatljivog transporta.

Izvor: zrenjaninski.com Zrenjanin
Podeli
Foto: Shutterstock/anatoliy_gleb
Foto: Shutterstock/anatoliy_gleb

Najnovije vesti iz Zrenjanina čitajte ovde.

S tim u vezi, usvojen je pravilnik o uslovima i načinu sufinansiranja nabavke dvotočkaša.

Za ove namene će u gradskom budžetu biti izdvojeno do 240.000 dinara. Sredstva za kupovinu bicikala biće dodeljena na osnovu javnog poziva za građane, a njihov iznos biće 10.000 dinara sa PDV-om, po jednom biciklu. Prošle godine je za ove namene bilo opredeljeno do milion dinara, ali je pojedinačna subvencija iznosila 5.000 dinara, sa PDV-om, po jednom biciklu.

Pravo učešća imaju svi građani koji poseduju važeću ličnu kartu sa prebivalištem na teritoriji grada Zrenjanina. Samo jedno lice iz porodičnog domaćinstva može dobiti sredstva po ovom javnom pozivu.

Kao i prošle godine, prethodno će biti formirana komisija za realizaciju ovog posla. Zatim će biti raspisan javni poziv za izbor privrednih subjekata preko kojih će se realizovati subvencionisana nabavka bicikala. Građani koji ostvare pravo na sufinansiranje moći će da kupe bicikle isključivo od firmi izabranih na ovaj način.

Na javnom pozivu mogu da učestvuju privredni subjekti koji se bave prodajom bicikala i ispunjavaju sledeće uslove: da su upisani u Agenciji za privredne registre, da su registrovani kao privredna društva i preduzetnici najmanje šest meseci od dana podnošenja prijave, da im je sedište, odnosno poslovna jedinica ili ogranak na teritoriji grada Zrenjanina, da nad njima nije pokrenut stečajni postupak ili postupak likvidacije, kao i da su izmirili dospele obaveze po osnovu javnih prihoda.

Rok za prijavu građana do utroška sredstava

Grad Zrenjanin će sa izabranim privrednim subjektima zaključiti sporazum o tehničkoj saradnji.

Nakon toga će biti raspisan javni poziv za građane, koji su u obavezi da prilikom prijavljivanja dostave predračun izdat od strane privrednih subjekata sa liste.

Rok za prijavu građana biće do utroška sredstava, a najkasnije do 1. decembra.

"Nabavka bicikala, u skladu sa ovim pravilnikom, sprovodi se sa ciljem povećanja broja biciklista na ulicama grada, a u svrhu poboljšanja kvaliteta vazduha i smanjenja zagađenja životne sredine", navode u Gradskoj upravi, prenosi Zrenjaninski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.