Čačak - Društvo - B92 Lokal

Nakon brojnih eksplozija - Čačani strahuju od zagađenog vazduha VIDEO

Nakon serije eksplozija u vojnoj fabrici Sloboda u Čačku i straha za život, stanovnici ovog grada sada strahuju da li je ovaj akcident ostavio posledice na kvalitet vazduha.

Izvor: RINA, B92, TV Prva Čačak
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

"Vršimo redovna merenja na dva merna mesta u našem gradu i odmah smo nakon tog akcidenta dostavili uzorke u laboratiriju kako bi sagledaali šta su naši aparati registrovali u prethodna 24 sata. Rezultati su pokazali da nema odstupanja u koncentracijama zagađujućih materija i to osnovih poput supmor-dioksida, azot-dioksida i čađi, kao ni suspendovanh čestica koje merimo u centru grada", rekla je za RINU dr Milka Levajac iz ZZJZ u Čačku.

Merna mesta u Čačku su fiksna, nalaze se na nekoliko kilometara udaljenosti od kompanije Sloboda gde se desila havarija.

"Nisu evidinetirane nikakve promene u odnosu na period pre ekplozija. Nije bilo ograničenja za aktivnosti na otvorenom za zdravu, osim za izrazito osetljivu populaciju. Mi redovno vršimo svakodonevna merenja, a sve informacije o kvalitetu vazduha građanima su dostupe na našem sajtu", rekla je dr Levajac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.