Mali predstavio "tajmlajn": Prve dve linije beogradskog metroa dobijamo u 14 koraka

Beograđani će se prvom linijom metroa provozati za sedam, a drugom za devet godina. To je juče potvrdio i ministar finansija Siniša Mali nakon potpisivanja ugovora koji se tiče izgradnje infastrukture i nasipanje platoa za depo metroa u Makiškom polju.

Izvor: B92

Sreda, 03.11.2021.

16:04

Mali predstavio
Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC/bg

Ono o čemu prestonica mašta već decenijama počinje da dobija prve obrise. Procene su da će prve dve linije prevoziti desetine hiljada putnika u satu, što će umnogome promeniti sliku grada i navike njegovih stanovnika.

No, od toga nas deli čitav niz koraka, a ministar Mali predočio je i dinamiku predstojećeg posla. Sve će početi već ovog meseca - preciznije, 22. novembra kada startuju radovi na području Makiškog polja. Nakon toga slede novi ugovori, radovi i testiranja, a prva (Makiško polje - Mirijevo) i druga linija metroa (Mirijevo - Bežanija) gradiće se čak u jednom periodu i istovremeno.

Za devet godina gotove prve dve linije

Prema onome što smo juče mogli da čujemo, "tajmlajn" bi trebalo da izgleda ovako:
  • 22. novembar - početak radova na Makiškom polju
  • Februar 2022. - potpisivanje ugovora za izgradnju depoa
  • Mart 2022. - potpisivanje ugovora za izgradnju pristupnih saobraćajnica na Makiškom polju
  • Jul 2022. - potpisivanje ugovora za izgradnju stanica i tunela za prvu liniju
  • Novembar 2022. - početak izgradnje depoa na Makišu
  • Maj 2023. - početak izgradnje pristupnih saobraćanica na Makiškom polju
  • Septembar 2023. - početak radova na izgradnji stanica prve linije
  • Decembar 2023. - početak radova na izgradnji tunela na prvoj liniji
  • Početak 2024. - početak realizacije projekta izgradnje druge linije
  • 2025. - početak izgradnje stanica na drugoj liniji
  • Februar 2026. - nabavka vozova i početak testiranja prve linije
  • 2026. - početak radova na tunelima na drugoj liniji
  • 2028. godina - završetak prve linije metroa i puštanje u funkciju
  • 2030. - završetak druge linije

Traži se rešenje za prvih 16 stanica

Podsetimo, kako je B92.net već pisao, trasa prve linije budućeg metroa je sledeća: Železnik - Makiš - Žarkovo - Bele vode - Trgovačka - Požeška - Park Banovo brdo - Ada Ciganlija - Sajam - Mostar - Savski trg - Trg Republike - Skadarlija - Dunav - Pančevački most - Karaburma - Ada Huja - Višnjička - Mirijevski bulevar - Sedma gimnazija - Mirijevo.

Ovde će postojati tri tipa deonica: na zemlji, u otvorenom iskopu i dubokom iskopu. Područje Makiš je jedini deo trase koji će biti planiran na nivou, a ne pod zemljom, kao ostatak linije. Zanimljivo je i da će se ispod Trga Republike kopati više desetina metara, to jest stanica će se na toj lokaciji nalazi na 31 metru ispod zemlje.

Konačno idejno rešenje za dizajn prvih 16 stajališta (od Železnika do Karaburme) još se traži, a kako bi one trebalo da izgledaju pogledajte u posebnom tekstu.

Povezivanje sa BG vozom

Prve dve linije metroa; Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC/bg
Ono što je takođe važno jeste da se na teritoriji grada planira integrisan šinski sistem, što znači da će buduće tri linije metroa (treća će biti na potezu Banjica – Blok 61) biti povezane sa proširenom mrežom BG voza. Naime, BG voz trenutno funkcioniše na četiri linije, a plan je da ih do 2027. godine bude ukupno sedam.

Gradnja novog mosta preko Save i uvođenje još tri linije: Veliki planovi za BG voz FOTO

Metro bi trebalo da postane okosnica javnog gradskog transporta putnika u gradskom području, gradska železnica u prigradskom, a tramvaj dobija ulogu napojnog sistema železnice i metroa. Tramvajska pruga, prema dosadašnjim najavama, gradiće se od okretnice na Banovom brdu prema Petlovom brdu, od Bloka 42 pa Bulevarom Milutina Milankovića ka Bežaniji i Bežanijskoj kosi i od okretnice kod Omladinskog stadiona preko Dunava na banatsku stranu Beograda.
Integrisan šinski sistem; Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC/bg

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: