Evo gde će biti stanice metroa: Jedna više od 30 metara ispod zemlje

Prva linija metroa u Beogradu planirana je na potezu Železnik - Mirijevo, ukupne dužine nešto više od 21 kilometar sa 21 stanicom, a sada se već zna i gde će se neke od njih nalaziti.

Izvor: B92

Sreda, 29.09.2021.

15:55

Evo gde će biti stanice metroa: Jedna više od 30 metara ispod zemlje
Ilustracija: Depositphotos, STELLANOVA

Naime, danas je raspisan konkurs za idejno arhitektonsko rešenje i dizajn prvih 16 metro stanica.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, trasa linije 1 je sledeća: Železnik - Makiš - Žarkovo - Bele vode - Trgovačka - Požeška - Park Banovo brdo - Ada Ciganlija - Sajam - Mostar - Savski trg - Trg Republike - Skadarlija - Dunav - Pančevački most - Karaburma - Ada Huja - Višnjička - Mirijevski bulevar - Sedma gimnazija - Mirijevo.

Postojaće tri tipa deonica: na zemlji, u otvorenom iskopu i dubokom iskopu. Područje Makiš je jedini deo trase koji će biti planiran na nivou, a ne pod zemljom, kao ostatak linije.

"U skladu sa tehničkim rešenjima, trasa je planirana po terenu na delu od stanice Železnik do stanice Makiš u dužini od 2,1 km. Na ovom delu trasa se vodi kroz prostor planiranog depoa za metro i površine u funkciji saobraćaja, i ima dve stanice koje su planirane na terenu, stanice Železnik i Makiš. Uz stanicu Makiš planirana je početno-završna stanica planirane linije BG voza", navodi se u dokumentu.

Deo trase od stanice Makiš do stanice Bele vode planira se u otvorenom iskopu (cut&cover) u dužini od 2,15 km. Potom, deonica u dužini od 11,2 km od stanice Bele vode do stanice Pančevački most planirana je u dubokom tunelu, dok se deonica od stanice Pančevački most do Mirijeva planira ponovo u otvorenom iskopu u dužini od oko 5,7 km.

Kako se može videti u danas objavljenom dokumentu, najdublje će se kopati ispod Trga Republike - stanica će se tu nalazi na 31 metru ispod zemlje.
Spisak stanica; Foto: Printskrin, Konkurs za idejno arhitektonsko rešenje i dizajn metro stanica
"Linija 1 će biti povezana sa BG: železničkim sistemom na 4 lokacije: Makiš, Sajam, Pančevački most i Karaburma, kao i sa drugim vidovima javnog gradskog prevoza u Beogradu", napominje se u konkurskoj dokumentaciji.

Prezentacija radova i nagrade

Podsetimo, kako je B92.net već pisao, nagrađeni i nenagrađeni radovi, u elektronskom formatu biće postavljeni na internet stranama JKP "Beogradski metro i voz", sajtu Grada Beograda i Udruženja arhitekata Srbije u roku od 30 dana od dana objavljivanja rezultata konkursa.

"Uz sve radove biće objavljeni osnovni podaci (šifra rada, nagrada, ime(na) autora ukoliko drugačije nije naznačeno u prijavi za Konkurs. Izložba konkursnih radova biće organizovana najkasnije 75 dana nakon objavljivanja rezultata konkursa", kaže se u dokumentaciji.

Planirane su, dodaje se, nagrade u ukupnom iznosu neto nagradnog fonda od 7.950.000,00 dinara prema sledećoj raspodeli:

- Prva nagrada 3.000.000,00 dinara;

- Druga nagrada 2.000.000,00 dinara;

- Treća nagrada 1.000.000,00 dinara;

- Tri otkupa od po 650.000,00 dinara.

Isplata navedenih suma treba da bude izvršena u roku od 45 dana od dana potvrđivanja odluke žirija.
Trasa; Foto: Printskrin, Konkurs za idejno arhitektonsko rešenje i dizajn metro stanica

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: