Morski akvarijum - kako se pripremiti za takav poduhvat?

Briga za morski akvarijum mnogo je veća nego za slatkovodni, ali su njegovi stanovnici daleko atraktivniji.

Izvor: B92

Nedelja, 12.11.2017.

08:45

Morski akvarijum - kako se pripremiti za takav poduhvat?
Foto: Thinkstock

Svako ko želi takav akvarijum mora da bude spreman na brigu o svim bićima koja se unutra nalaze, kao i na veće troškove. Početak pripreme ne razlikuje se od one potrebne za slatkovodne akvarijume: veličina u potpunosti zavisi od vaših želja i uslova, ali je dobro napomenuti da bi trebalo da bude veliki barem 100 litara.

Sledeća bitna stavka je svetlo. Originalne akvarijumske lampe prilično su skupe pa pokušajte da pribegnete improvizaciji.

Svakako su bitni i unutrašnji i spoljašnji filteri koji omogućavaju kruženje kiseonika ili uklanjaju nepoželjne organske molekule koji su proizvod metabolizma životinja koje će se nastaniti u vašem akvarijumu.

Morska voda može da bude mali problem, naročito za ljude koji ne žive na moru, jer bi je trebalo zameniti svaka 2-3 meseca.

Prvo punjenje akvarijuma trebalo bi da bude pravom morskom vodom, a kasnije možete da je napravite sami, pomoću destilovane vode i precizno izmerenih hemijskih jedinjenja:

  • NaCl...............28,1 g/L (gram po litru)
  • MgSO4..........3,5 g/L
  • MgCl2............2,5 g/L
  • CaCl2............1,2 g/L
  • KCl.................0,8 g/L
  • NaHCO3........0,3 g/L
Foto: Thinkstock
Ove supstance potrebno je rastvoriti u destilovanoj vodi tako da salinitet odgovara prosečnom salinitetu mora. Treba imati u vidu i da se isparavanjem povećava salinitet, pa ga treba izmeriti jednom nedeljno i po potrebi dodati destilovanu vodu.

Temperatura vode u morskom akvarijumu ne bi trebalo da prelazi 25 stepeni Celzijusovih. Nakon što ste obavili pripremu, možete da počnete da birate životinje koje ćete smestiti u akvarijum.

Prvi stanovnici trebalo bi da budu manje zahtevne vrste, poput morske sase, zbog brzog prilagođavanja i živopisnih boja i oblika.

Rakovi, kozice i pojedine vrste riba takođe dobro podnose akvarijumske uslove.

Tropske ribe, osim što su skuplje, zahtevaju i posebne uslove, pa je bolje zaobići ih, bar na početku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: