Koja je najstarija rasa pasa?

Dugo se verovalo da su rase poput akite i šar peja među najstarijim, ali čini se da nikada nećemo biti u prilici da saznamo koja je rasa zapravo najstarija.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.11.2012.

21:45

Default images

Nova studija otkrila je da su se pseće rase ukrštale toliko puta tokom godina da je nemoguće precizno otkriti njihovo poreklo.

Istraživači sa Duram univerziteta izjavili su da naši psi možda podsećaju na one sa drevnih slika, ali da se deislo toliko promena tokom hiljada godina da nije moguće sa velikom preciznošću nazvati neku rasu drevnom.

„Svi rase toliko su se mešale međusobno da nismo u stanju da otkrijemu onu prvu rasu od koje je sve počelo“, izjavio je dr Greger Larson, vođa istraživanja.

Iako su psi pripitomljeni pre 15.000 godina, kao ljubimce ih držimo svega 2.000 godina, a tek odnedavno su postali „pravi ljubimci“, a ne životinje namenjene izvršavanju određenih zadataka.

„Izgled i ponašanje pasa toliko se promenio da naši preci ne bi mogli da ih prepoznaju, i to preci koji su živeli pre svega par stotina godina. Proučavanje modernih rasa nije nam omogućilo da saznamo kada su i gde tačno ljudi i psi započeli ovu divnu međusobnu vezu“, zaključio je Larson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: