Surfovali na leđima retke i ogromne morske životinje

Kontroverzni video, koji se na Jutjubu pojavio pre nekoliko dana, vrti se po društvenim mrežama i izaziva ljutnju kod ljubitelja životinja. Na njemu se vidi kako dvojica turista pokušavaju da surfuju na leđima kitoajkule dok ih vuče brodić.

Izvor: B92

Utorak, 23.06.2015.

08:51

Default images
Foto: YouTube Screenshot

Mladići pokušavaju da balansiraju stojeći na leđima kitoajkule (vrsta morskog psa) dok ih vuče brodić. Životinja prati brod, ali se sve vreme migolji pokušavajući da izbegne momke. Nažalost, ona ne uspeva da se skloni od mladića, pa oni nastavljaju da je maltretiraju.

Stručnjaci koji su odgledali snimak komentarišu da je reč o veoma ranjivoj i retkoj životinji, koja u interakciji sa ljudima može da pokaže neprirodno ponašanje. Takođe, surfovanje mladića po njenim leđima sve vreme otežava životinji da dođe do neophodne količine kiseonika.

Londonski konzervatrorijum za morsku divljač je na Tviteru objavio da je ovaj incident neprihvatljiv.

"Žalostan je stav ovih momaka. Umesto da budu zadivljeni prizorom veličanstvene životinje u divljini koji su imali priliku da vide, oni su je maltretiral“, rekao je kustos akvarijuma u Floridi.

Kitoajkula ima životni vek od oko 70 godina. Može biti teška do 21 tonu i duga preko 10 metara. Mnogi je smatraju vrstom kita, ali zbog načina na koji se hrani klasifikovana je kao morski pas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: