9 sobnih biljaka otrovnih za kućne ljubimce

Sobno cveće upotpunjuje naš životni prostor, ali vlasnici kućnih ljubimaca moraju biti oprezni kada biraju "zelenilo".

Izvor: B92

Subota, 15.03.2014.

08:57

Default images

Pročitajte koje biljke treba izbegavati i izbaciti iz stana ukoliko čuvate psa ili mačku

Asparagus paprat (sobna špargla)

Starr Environmental / Flickr.com
Ova biljka je otrovna za pse i mačke, jer sadrži supstancu sapogenina. Ukoliko ljubimac unese u organizam bobice ove biljke, to može izazvati povraćanje, dijareju i bolove u stomaku. Takođe, ukoliko je životinja previše izložena ovoj biljci može doći do zapaljenja kože.

Dracena

gergelyhideg / Flickr.com
Ova biljka sadrži jedinjenje saponin, vrlo otrovnu za naše ljubimce. Ukoliko pas ili mačka pojedu malo ove biljke može doći do povraćanja, gubitka apetita, depresije i suvišnog lučenja pljuvačke. Kod mačke koja se otrovala dracenom primetićete proširene zenice.

Difenbahija

Tirch / Flickr.com
Difenbahija je otrovna i za pse i za mačke. Ako ljubimac proguta deo ove biljke, doći će do iritacije usne duplje, pogotovu na jeziku i usnama. Zatim, iritacija može izazvati poteškoće pri gutanju, povećano lučenje pljuvačke i povraćanje.

Kaladijum (slonovo uvo)

Starr Environmental / Flickr.com
Kaladijum sadrži hemijsku supstancu sličnu kao difenbahija, pa su i rekacije na trovanje biljkom slične: oralna iritacija, povećano lučenje pljuvačke, poteškoće pri gutanju i povraćanje.

Ljiljan

barryskeates / Flickr.com
Mnoge biljke iz porodice ljiljana su otrovne za mačke, a neke čak i za pse. Mačke su zaprvo jedine životinje za koje su uskršnji i stargazer ljiljan toksični. Prve reakcije mace na ovu biljku uključuju povraćanje, letargiju u gubitak apetita, ali može doći i do otkazivanja bubrega, pa čak i do smrti ako se ne pruži hitna veterinarska pomoć.

Ciklama

Muffet / Flickr.com
Ciklama je biljka lepog cveta ali otrovna za pse i mače. Ako životinja proguta ovu biljku, to će izazvati povraćanje, lučenje pljuvačke i dijareju. Ako ljubimac pojede veliku količinu lukovice ove biljke, može doći do nepravilnog srčanog ritma, nekontrolisane drhtavice, pa čak i do smrti.

Filadendron (srcolikog lista)

Julia Folsom / Flickr.com
Ovo saksijsko cveće je toksično i za pse i za mačke. Hemijske supstance u ovoj biljci mogu izazvati iritacije usne duplje, jezika i usana. Simptomi trovanja su najčešće povećano lučenje pljuvačke, povraćanje i teško gutanje.

Japansko drvo

TANAKA Juuyoh (田中十洋) / Flickr.com
Nije poznato koja supstanca u ovoj biljci izaziva trovanje kod kućnih ljubimaca. Međutim, ako pas ili mačka slučajno progutaju neki deo ove biljke, može doći do povraćanja, depresije, usporenog rada srca i gubitka kordinacije mišića.

Aloa

Gilga Mesh / Flickr.com
Ova vrlo sočna biljka poznata po svom blagotvornom dejstvu za ljude, vrlo je toksična za pse i mačke. Većina vrsta aloe sadrži otrovnu supstancu aloin, žute boje i gorkog ukusa, koja dovodi do povraćanja i pojave crvenkastog urina.

Izvor: Zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: