Vlasti traže da se uspava pas zaražene bolničarke

Pas po imenu Ekskalibur, ljubimac medicinske sestre iz Španije zaražene virusom ebole u Madridu, moraće da bude uspavan, odlučili su bolnički zvaničnici, zbog čega su njen suprug i aktivisti za zaštitu životinja, pokrenuli kampanju njegovog spasavanja.

Izvor: B92

Sreda, 08.10.2014.

11:11

Default images

Suprug bolničarke, Havijer Limon, koji je stavljen u karantin, obratio se lokalnim medijima, kako bi se usprotivio odluci Ministarstva zdravlja.

"Rekli su mi da će, ako im ne dam odobrenje, nabaviti sudski nalog da silom udju u moju kuću i žrtvuju psa", rekao je Limon za list "Mundo".

Vlasti su u saopštenju navele da postoji rizik da pas bude "nosilac virusa, iako ne pokazuje simptome bolesti". U saopštenju se navodi da dosadašnja naučna saznanja o eboli ukazuju na to da postoji rizik da smrtonosni virus bude prenet sa životinje na čoveka. Ekskalibur će biti uspavan na human način, pri tome neće patiti, a njegovo telo kasnije će biti spaljeno, navele su vlasti.

Ova priča pokrenula je kampanju i peticiju na Tviteru "SalvemosAExcalibur" (Spasimo Ekskalibura).

Organizacije za zaštitu životinja tvrde da nema dokaza da se virus može preneti sa životinje na čoveka i predlažu da i pas bude stavljen u karantin i leči, ukoliko bude potrebno.

Španska bolničarka, koja je u Madridu lečila sveštenika obolelog od ebole, prva je osoba zaražena tim virusom van zapadne Afrike. Ministarka zdravlja Ana Mato je, na konferenciji za novinare, rekla da je aktiviran protokol za hitne slučajeve i da vlasti pokušavaju da utvrde izvor zaraze. Bolničarka je bila deo medicinskog tima koji se brinuo o 69-godišnjem španskom svešteniku koji je preminuo prošlog meseca nakon što je u Madrid prebačen iz Sijera Leonea.

Prvi simptomi kod bolničarke pojavili su se 30. septembra. Ona se javila u bolnicu i stavljena je u izolaciju, a u karantin su stavljene još tri osobe. Od ebole je dosad umrlo 3.439 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: