Kraj gajenja životinja radi krzna u Holandiji

Sud je zaključio da je javni interes važniji od ekonomskog interesa uzgajivača kuna. Samo sedam odsto Holanđana odobrava gajenje i ubijanje radi krzna.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.11.2015.

15:55

Default images

Foto: Neil McIntosh / Flickr.com

Holandski vrhovni sud objavio je konačnu odluku na žalbu vlade protiv holandskih uzgajivača kanadskih kuna i doneo istorijsku presudu u korist šest miliona kanadskih kuna u Holandiji, koliko ih godišnje nastrada u ovoj zemlji.

Holandija je četvrti najveći uzgajivač kuna na svetu. Holandski Senat glasao je 2012. godine za zabranu uzgoja kuna iz etičkih razloga, a zabrana je stupila na snagu u januaru 2013. godine. Ali holandski sud je 2014. godine srušio zabranu gajenja kuna zbog žalbi uzgajivača krzna, navodeći da kompenzacija ponuđena uzgajivačima nije dovoljna.

Holandsko Ministarstvo poljoprivrede žalilo se na odluku suda, a konačna presuda znači da će gajenju kuna kraj ipak doći 2024. godine, kada sve farme moraju da budu zatvorene. Ova presuda takođe znači da su sva postojeća proširenja farmi, izvedena tokom poslednje godine, sada postala ilegalna.

Ova pobeda rezultat je dugotrajnih i intenzivnih kampanja holandske organizacije Bont voor Dieren i međunarodne koalicije Fur Free Alliance. Organizacije za zaštitu životinja istrajne su u razotkrivanju uslova života kuna na farmama. Ali,za prestanak gajenja i ubijanja životinja radi krzna u Holandiji, zauzela su se i nadležna ministarstva i državne vlasti, što ovu veliku pobedu za prava životinja čini još značajnijom.

Holandija je gajenje lisica radi krzna zabranila 1995. godine. Gajenje činčila radi krzna zabranjen je 1997. godine, takođe zbog nemogućnosti postizanja adekvatnih uslova za dobrobit životinja na farmama, a obe zabrane stupile su na snagu 2008. godine. Sve više zemalja ide ka potpunoj zabrani uzgoja životinja za krzno, a mnoge su već donele tu hvale vrednu zabranu.

Primer Holandije pokazuje da stav javnosti, koja se zgraža nad mučenjem životinja u potpuno nepotrebnoj industriji krzna, mora da bude važniji od interesa zanemarljive manjine uzgajivača.

Ako je Holandija, zemlja s tako značajnom stopom proizvodnje krzna, mogla da donese zabranu, onda to mogu i mnoge druge zemlje sveta, koje u odnosu na Holandiju beleže neznatnu stopu uzgoja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: