Kako pravilno kupati činčile

Činčile se ne smeju kupati u vodi jer bi se na taj način uklonila prirodna ulja iz krzna koja im štite kožu i pomažu u regulaciji telesne temperature.

Izvor: Izvor: mojljubimac.hr

Utorak, 28.05.2013.

08:50

Default images

Umesto u vodi, činčile se kupaju u pesku.

Odmah skrećemo pažnju da nije reč o običnom pesku već o pesku specijalno namenjenom za činčile. Ovaj pesak sadrži fina zrna koja prodiru kroz jako gusto krzno činčile, a ujedno ne oštećuju kožu. Može se nabaviti u svim prodavnicama za kućne ljubimce.

Činčile se instinktivno valjaju u pesku ili prašini tako nije potrebno da se posebno uče ovoj aktivnosti. Štaviše, ukoliko ste je pustili napolje i ne želi da se vrati u kavez, samo stavite pesak u posudu i odmah će uskočiti.

U posebnu posudu koju ste namenili za kupanje činčile, potrebno je staviti toliko peska da bude dubok do 1 cm. Ostavite posudu s peskom pola sata u kavezu. Činčila će vrlo brzo uskočiti u posudicu i valjati se u pesku nekih 5-10 minuta. Nakon kupanja sklomite posuduiz kaveza kako ne bi u nju vršila nuždu, osim toga predugo valjanje u pesku može da izazove i infekciju očiju.

S obzirom da su činčile noćne životinje i kupanje im treba omogućiti uveče kada su aktivne. Jako su zabavne dok se valjaju u pesku pa će vam sigurno biti zanimljivo da ih gledate.

Zimi i leti

U hladnom periodu (zima, jesen, rano proleće) dovoljno je kupati činčilu svaki drugi dan.

Zbog jako gustog krzna činčile ne podnose vrućinu, pa je u vrućim letnim danima neophodno svakodnevno kupanje. Osim toga, u toplim danima kavez i činčilu morate postaviti na hladnije mesto u stanu. Ipak, ukoliko se krzno činčile čini suvim i pahuljastim, onda je i tokom leta možete kupati jednom u dva dana kako ne bi došlo do isušivanje i iritacije kože.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: