Praška predstava "1914" pred publikom JDP

Predstava "1914", koju je slavni Robert Vilson režirao u Narodnom pozorištu u Pragu, biće izvedena sutra uveče u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP).

Kultura

Izvor: B92

Petak, 21.11.2014.

20:58

Default images

Gostovanje je deo projekta JDP-a "Pali anđeo istorije 1914/2014", povodom stogodišnjice početka Prvog svetskog rata. Ove jeseni JDP je imao uspešna gostovanja u Pragu i Gracu sa svojom predstavom o Mladobosancima - "Zmajeubice", po tekstu Milene Marković, u režiji Ive Milošević.

Projekat se nastavlja mini festivalom u sklopu kojeg će u JDP-u biti izvedene tri predstave koje obrađuju temu Prvog svetskog rata. Prva od njih je "1914" Boba Vilsona, zasnovana na delima "Poslednji dani čovečanstva" Karla Krausa i "Dobri vojnik Švejk" Jaroslava Hašeka.

Vilson, mag modernog teatra, ova dela pretvorio je u savremeni kabare. Otvorena forma obiluje impresivnim, slikovitim vizijama, muzikom i iznenađujućim humorom, stvarajući ne samo parabolu 1914, nego i sliku našeg života u sadašnjosti, navodi se u najavi.

Zadivljujuća predstava o optimistima i pesimistima (pod budnim okom sveprisutnog Vremena), jedinstven je plod saradnje vrhunskih članova češkog ansambla i pozorišnih inovatora svetskih razmera. Narodno pozorište u Pragu (osnovano 1868.) reprezentativna je scena i jedan od simbola češkog nacionalnog identiteta i evropske kulture.

Nosilac je nacionalnog kulturnog nasleđa i prostor za slobodnu umetničku aktivnost u isto vreme. To pozorište je živa umetnička organizacija koja tradiciju smatra zadatkom i dužnošću da se neprestano traga za novim interpretacijama i nastojanjem da se postigne najviši umetnički kvalitet.

U nedelju, 23. novembra festival se nastavlja produkcijom JDP-a "Zmajeubice", a završava se 27. novembra gostovanjem "Šaušpilhausa" iz Graca sa predstavom "Talerhof" Andžeja Stasjuka u režiji Ane Badore.

Talerhof je drugo ime aerodroma u Gracu. Godine 1914. odatle je poleteo prvi avion, a iste godine na tom mestu je nastao konclogor u koji su sa istočnih granica Austrougarske monarhije deportovani teretnim vagonima civili, samo zato što se sumnjalo da su simpatizeri Rusa.

Hiljade žitelja Graca išlo je u Talerhof i zurilo u strance. Nije postojao sanitetski čvor, a u početku nije bilo ni baraka. Ubrzo je palo 1.800 žrtava epidemije. Svi su pokopani u jednu masovnu grobnicu.

Poljski pisac Stasjuk, poznat po grotesknom humoru, svojevremeno je bio prognan iz domovine. "Šaušpilhaus" ga je pozvao da napiše komad u kojem će ispričati priču o stradanju tih ljudi.

Autor u jednom luku povezuje Prvi svetski rat sa našom današnjicom i izvija most od najudaljenijih tačaka u Galiciji do Graca, navodi se u najavi predstave. "Šaušpilhaus" u Gracu je jedno od vodećih austrijskih pozorišta, savremeni repertoarski teatar koji na svoje tri scene postavi između 15 i 20 predstava u sezoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: