Rumuni otvaraju festival „Teatar u tvrđavi”

U Malom gradu Smederevske tvrđave od danas pet pozorišnih predstava, od kojih je jedna inostrana.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 06.07.2014.

09:18

Default images

Mali grad Smederevske tvrđave od danas do 11. jula biće domaćin novoosnovanom pozorišnom festivalu „Teatar u tvrđavi”, nakon što su Međunarodnom ambijentalnom festivalu „Tvrđava teatar” uskraćena sredstva iz gradske kase Smedereva, uz obrazloženje ovdašnje vlasti da je bivši teatar u velikim dugovima.

„Teatar u tvrđavi” odvijaće se pod sloganom „Kretanje” i publici će predstaviti pet pozorišnih predstava, od kojih je jedna inostrana. Festival će, prema najavama organizatora, otvoriti upravo komad koji dolazi iz Rumunije.

Reč je o Teatru „Maska” iz Bukurešta, koji će se smederevskoj publici predstaviti ostvarenjem „Park”. Za rad ove trupe karakteristično je pozorišno istraživanje univerzalnih sredstava izražavanja, pa je naglasak na neverbalnoj komunikaciji, pantomimi, gestu, pokretu tela. Druge festivalske večeri nastupiće Šabačko pozorište sa predstavom „Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka”. Tekst i režiju potpisuje Aleksandar Lukač, koji dobrog vojnika Švejka, ovekovečenog u romanu češkog pisca Jaroslava Hašeka, vidi kao simbol otpora jednoj imperiji.

Jedna od najvažnijih poruka je apsurdnost rata, a glavnu ulogu tumači Bogoljub Mitić. Predstava „Lepotica Linejna” u koprodukciji agencije Art tema i Kruševačkog pozorišta, na repertoaru je 8. jula. Prema tekstu savremenog irskog pisca Martina Megdone, adaptaciju i režiju je uradio Miloš Jagodić. Posebnu draž ovoj predstavi daje muzika čiji je autor Milan Đurđević iz „Nevernih beba”, koja dodatno naglašava scene u dramatičnom odnosu između majke i ćerke.

Te treće festivalske večeri publika će na sceni gledati Ljiljanu Stjepanović, Nikolu Rakića, Jelenu Stajkovac, ali i Smederevca Dejana Tončića. Naredni festivalski dan obeležiće nastup ansambla Narodnog pozorišta iz Niša sa predstavom „Mala”, prema tekstu Radoslava Laleta Pavlovića, koji predsedava Organizacionim odborom novog festivala.

Poslednja takmičarska predstava je „Devetsto petnaesta – tragedija jednog naroda” po istoimenom romanu Branislava Nušića, zakazana za 10. jul. Nastala je u koprodukciji Kruševačkog pozorišta, Narodnog pozorišta Niš i Doma kulture „Vuk Karadžić” – Loznica, a njenu dramatizaciju uradio je Spasoje Ž. Milovanović, dok režiju potpisuje Milan Nešković.

Završne večeri „Teatra u tvrđavi” posvećenom obeležavanju stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, biće održan koncert „Kreće se lađa francuska”, pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića.

Prilikom najave programa, Radoslav Pavlović je poručio „da će ’Teatar u tvrđavi’ biti festival na kojem će glumci pokazati glumačka umeća, a neće visiti na sajlama, neće se brijati, farbati lice. Gledaće se komadi koji imaju priču, događaje, profilisane likove”.

Ustanovljene su tri nagrade koje će biti dodeljene u okviru manifestacije: mlada nada po oceni stručnog žirija, dobiće statuetu sa likom Mare Branković, ćerke despota Đurđa. Stručni žiri dodeljuje i nagradu za najbolju predstavu koja će poneti statuetu sa likom despota Đurđa. O priznanju za najbolje glumačko ostvarenje festivala odlučiće publika, a nagrada će biti statueta Smederevske tvrđave.

„Teatar u tvrđavi” organizuje grad Smederevo, koji će u tu svrhu potrošiti tri miliona dinara. Protagonisti novog festivala u Smederevu ponovili su na konferenciji za novinare da „’Tvrđava teatar’ nije ukinut niti proteran iz Smedereva, već da novac nije mogao da legne na njihov račun jer je u blokadi. Predsednica Saveta „Tvrđava teatra” Vida Ognjenović smatra da je festivalu gostoprimstvo u Smederevu otkazano iz političkih razloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: