Sajam knjiga: Akademska knjiga - izdavač godine

"Akademska knjiga" iz Novog Sada proglašena je danas za izdavača godine na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 26.10.2017.

14:57

Sajam knjiga: Akademska knjiga - izdavač godine
Ilustracija (Foto: Tanjug / Dimitrije Goll)

U obrazloženju žirija koji su činili prof. dr Dragan Simeunović, prof. Slobodan Kanjevac, Dragana Kovačević, prof. dr Tiodor Rosić i |elidrag Nikčević, navedeno je da “Akademska knjiga” kontinuirano objavljuje reprezentativne naslove iz oblasti književnosti, filosofije, nauke i umetnosti uglednih domaćih i stranih autora.

Žiri je ocenio da osobenost tog izdavača jeste u afirmaciji nesporne stvaralačke vrednosti. U užem izboru za izdavača godine bili su i “Službeni glasnik”, “Zavod za udžbenike”, “Geopoetika” i zrenjaninska “Agora”.

Nagrada za izdavački poduhvat godine ravnopravno je pripala knjigama “Savremena nemačka drama” u izdanju “Zepter Book World” iz Beograda i “Sto predstava baleta i umetničke igre naših prostora” koju su objavili “Cicero” i “Orion Art” (Beograd).

Nagrada za najbolju dečju knjigu godine pripala je Jasminki Petrović za naslov "Sve je u redu” u izdanju “Kreativnog centra”. Najbolji izdavači iz dijaspore u 2017. godini su Akademija nauka i umetnosti Republike Srpske za "Enciklopediju Republike Srpske" i Književna zadruga Srpskog nacionalnog saveta iz Podgorice za knjigu "Ćirilični natpisi Stare Hercegovine” Gorana Ž. Komara.

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke dodeljeno je delima “Jasenovac" Vasilija Krestića i Mire Radojević u izdanju SANU i "Robust Digital Processing of Speech Signals" čiji su autori Branko Kovačević, Milan Milosavljević, Mladen Veinović I Milan Marković, a izdavač “Springer” i “Akademska knjiga”.

Specijalno priznanje za izdavača žiri je dodelio Srpskoj književnoj zadruzi.

Specijalno priznanje za knjigu dele kolekcija "Odgovori" od 216 knjiga Miloša Jevtića u izdanju Beogradske knjige, edicija "Monografije" u 30 knjiga I izdanju Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu I edicija "Enciklopedija filozofskih nauka" Nikole Kajteza (Zavod za kulturu Vojvodine).

Žiri u sastavu profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Jugoslav Vlahović, doc. FPU Tijana Kojić i doc. FPU Olivera Batajić Sretenović, dodelio je nagradu "Bogdan Kršić" za najlepšu knjigu na Sajmu naslovu "Doktorati u prozi" autora Nikole Zdravkovića i Ivana Umeljića, u grafičkoj opremi Milene Savić i izdanju Centra za promociju nauke.

Nagradu za najlepšu dečju knjigu, odlukom istog žirija, ravnopravno dele: "Putovanje po Srbiji”" Simeona Marinkovića sa ilustracijama Marice Kicušić u opremi Dušana Pavlića (Kreativni centar), "Šunkula u škripcu" Ljubivoja Ršumovića sa ilustracijama Dušana Petričića u opremi Jelene Radojčić (Laguna) i "Singi Lumba" Slavimira Stojanovića sa ilustracijama i u opremi autora (Laguna).

Sanja Polovina je dobila Specijalno priznanje za mladog dizajnera za knjigu "Doručak kod Tifanija" Trumana Kapota (IPC Media) i delo “Književna fantastika” u izdanju “Kontrasta”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: