Novi strip o Asteriksu izlazi posle osam godina

Čuveni lik iz stripa Asteriks i njegov bucmasti partner Obeliks ponovo kreću u novu pustolovinu nakon osam godina pauze i tako još jednom oživljavaju globalni strip fenomen.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 24.10.2013.

13:24

Default images

Danas se širom sveta pojavilo 5 miliona kopija na 23 jezika trideset i petog stripa o avanturama Asteriksa i Obeliksa: „Asterix i Pikti“.

Duo iz Galije najnovija avantura po prvi put vodi u drevnu Škotsku što se nagoveštava i na omotu stripa koji oslikava Obeliksa kako baca deblo, što je tradicionalna škotska igra, dok je pored njega Asteriks koji namiguje čitaocima.

Dva miliona kopija stripa biće dostupno u Francuskoj, dok će stranoj publici biti ponuđeno 3 miliona kopija stripa.

Strip je stvorio ilustrator Alberto Uderco zajedno sa piscem Reneom Gošinijem 1959. godine, njihova kreacija postala je pravi bestseler sa preko 352 miliona prodatih kopija širom sveta koje su bile prevedene na 110 jezika i dijalekata.

Strip opisuje avanture pripadnika jednog sela u Galiji koje jedino uspeva da odoli okupaciji Rimljana uz pomoć čarobnog napitka koji im daje nadljudsku snagu.

Ovaj stripski serijal tokom godina je bio prenešen na veliko platno a van Pariza se nalazi i zabavni park – Parc Asterix.

Poslednji strip delo je pisca Žav-Iva Ferija i umetnika Didijea Konrada i u pitanju je prva avantura na kojoj nije učestvovao barem jedan od kreatora Asteriksa i Obeliksa.

Uderco, koji je preuzeo pisanje nakon smrti Gošinija 1977. godine najavio je da više neće crtati strip 2011. godine. Ovaj 86-godišnjak ipak je nadgledao stvaranje novog stripa i nacrtao je Obeliksa na naslovnoj stranici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: