Premijerni koncert švajcarskog soprana u Gvarnerijusu

U utorak, 6. decembra 2016. godine (20č) posetioce Centra lepih umetnosti Gvarnerius očekuje koncert izuzetnog soprana bogate izvođačke karijere – Marije Gesler iz Švajcarske, koja će nastupiti u pratnji višestruko nagrađivane pijanistkinje iz Ukrajine – Ksenije Vokhmianjine.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.12.2016.

08:31

Premijerni koncert švajcarskog soprana u Gvarnerijusu
Foto: Guarnerius

Marija gesler, sopran rođena je u Bazelu. Studirala je pevanje kod Verene Švajcer na Muzičkoj akademiji u Bazelu. Istovremeno je studirala izvođačku praksu barokne muzike kod Rene Jakobs u Schola Cantorum Basiliensis. Nakon toga, postala je član operskog studija Bazel i pohađala majstorske kurseve Edit Matis, Ane Rejnolds, Brigite Fasbender i Margrit Honig. U toku studija dva puta je nagrađena Migros-stipendijom.

Nakon studija, angažovana je kao glavni umetnik u nekoliko nemačkih operskih kuća (Freiberg, Plauen-Zwickau, Darmstadt), izvodeći široki spektar lirskih i dramskih uloga soprana, uključujući Groficu u Mocartovom „Figaru“, Hanu Glavari u Leharovoj „Veseloj udovici„, Nedu u „Pajacima“ Leonkavala, Maršelin u Štrausovom „Kavaljeru s ružom“, glavnu ulogu u Pučinijevoj „Toski“, i mnogim drugim.

Gostovala je u nekoliko evropskih operskih kuća, nastupajući kao Tatjana u „Evgeniju Onjeginu“ Čajkovskog (Vupertal, Nemačka); Čio-Čio-San u „Madam Baterflaj“ Pučinija (Ščećin, Poljska); Eva u „Majstori pevači“ Vagnera (Tiroler Festspiele Erl, Austrija); majka u Hamperdinkovom „Hansel i Gretel“ (Bazel, Švajcarska). Operski rad Marije Gesler ispunjen je bogatim repertoarom, a izgradila je reputaciju i kao interpretator Lied-a. Njeni resitali, kao i istraživanje muzičkih i književnih ličnosti i tema kao što su Alma Mahler, Fridrih Niče i Geteov „Vilhelm Majster“, međunarodno su priznati.

Pijanistkinja Ksenija Vokhmianjina redovno održava klavirske resitale i nastupa kao solista i kamerni muzičar u brojnim koncertnim dvoranama u Evropi i Aziji. Nedavno je nastupala u Steinway Gallery (Singapur), koncertnoj dvorani Ho Chi Minh City National Conservatory of Music (Vijetnam), Seoul Arts Centre (Južna Koreja), Sydney Eisteddfod (Australija), George Town Festival (Malezija), na otvaranju prvog „Šopen – Međunarodnog pijanističkog takmičenja“ (Tajland), i na Auditorium Olivier Messiaen na konzervatorijumu Cergy- Pontoise(Francuska). Dobitnica je Li Foundation školarine i nagrade Tuition Ministarstva prosvete u Singapuru, za školovanje na izvođačkom odseku na Nanyang Academy of Fine Arts (Singapur), u klasi istaknutog profesora Borisa Kraljevića. Nagrađena je za najbolji diplomski rad i dobitnica je stipendije kojom je nastavila studije na prestižnom Royal College of Music (Velika Britanija). Godine 2015. Ksenija je završila master studije na Kharkiv National Pedagogical University u Ukrajini.

Dobitnica je nagrada na međunarodnim takmičenjima održanim u Francuskoj, Australiji, Indoneziji, Poljskoj, Italiji, Srbiji, Maleziji i Singapuru, a njena najnovija dostignuća su: Prva nagrada na Medan Međunarodnom takmičenju pijanista (Indonezija, 2015), Druga nagrada u kategoriji „Ruski klavir“ na Sydney Eisteddfod (Australija, 2014), i dve nagrade (uključujući „Prix du Barreau du Val D’oise„) na Međunarodnom pijanističkom takmičenju (Francuska, 2015)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: