Kultura

Četvrtak, 08.01.2015.

12:21

"Ujedinjene mrtve nacije" izazivaju svetsku pažnju

Ivan Grubanov, umetnik koji će Srbiju predstavljati na 56. Venecijanskom bijenalu savremene umetnosti, izazvao je interesovanje stranih medija, a od početka 2015. o njemu i njegovom radu pisala su dva stručna sajta - Artdaily i Artnetnews.

Izvor: Izvor: Tanjug

Default images
BetaPhoto/Muzej savremene umetnosti Beograd/DS

Oni se u svojim člancima bave njegovim projektom "Ujedinjene mrtve nacije" koji će realizovati za Bijenale, a čiji je kustos Lidija Merenik.

U pitanju je podna instalacija koja će biti izvedena na čitavoj površini poda Paviljona i koju će činiti materijalni ostaci performativnog procesa izlaganja dejstvu mešavine hemikalija i boje 100 državnih zastava, zemalja koje su prestale da postoje u 120 godina dugoj istoriji Bijenala u Veneciji.

Instalacija podrazumeva izlaganje zastava i njihovih otisaka, grupisanih na podu tako da bude jasna njihova kauzalna veza.

-- Pročitajte i Ivan Grubanov predstavlja Srbiju na Bijenalu u Veneciji --
BetaPhoto/Muzej savremene umetnosti Beograd/DS
Posetioci Paviljona će se slobodno kretati između tih podnih kompozicija, odnosno gaziće po islikanim površinama, a rad prikazuje kreiranje slika na sirovom platnu uz pomoć zastava koje ujedno služe kao modeli, oruđe i slikarski materijal.

Na belini unutrašnjih zidova Paviljona nalaziće se bela trodimenzionalna slova sa nazivima i navedenim godinama trajanja svake države, odnosno nacije čije su zastave i njihovi otisci obuhvaćeni instalacijom, a po uzoru na natpis "Jugoslavia" na pročelju fasade sada Paviljona Republike Srbije.

Taj projekat se u formalnom, medijskom i konceptualnom smislu nadovezuje na prethodni Grubanov projekat "Mrtve zastave" i problematizuje ne samo narative koje zastave, kao simboli, proizvode, već na autentičan način preispituje političke i ideološke propozicije Bijenala kao institucije.

Cilj instalacije je uspostavljanje dijaloga o tome šta nacija znači u postglobalnim vremenima, stavljanjem u fokus nacija koje više ne postoje, ali čiji duhovi i dalje "vladaju" geosferama koje su okupirale (Austrougarsko carstvo, Otomansko, Sovjetski savez, Nemačka demokratska republika, Jugoslavija...), piše “Artdaily”.

-- Pročitajte i Karta za Ujedinjene mrtve nacije --

Grubanov je rođen 1976. i njegova umetnička praksa obeležena je postkonceptualnim pristupom slikarstvu i artikulaciji istorijskog sećanja nasuprot savremenih uslova, dodaje sajt.

“Artnet”, prenoseći pomenuti izveštaj, navodi da Grubanov rad postavlja pitanje o ulozi UN u savremenom kontekstu i njihovom uticaju i moći nad globalnim geopolitičkim paradigmama.

Bijenale u Veneciji, 56. međunarodna izložba koja nudi presek savremene umetnosti, održava se od 9. maja do 22. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

22 h

Podeli: