"Gostoprimstvo“ u Galeriji 12 HUB

U beogradskoj Galeriji 12 HUB u ponedeljak 28. januara u 19h biće otvorena izložba "Gostoprimstvo" Bogomira Doringera, koja će posetiocima biti dostupna do 15. februara.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2013.

11:54

Default images

Po povratku iz vojnih misija (Persijski zaliv, Balkan, Irak, Avganistan idr.) psihičko i fizičko stanje vojnika se drastično menja. Simptome koji se kod njih pojavljuju lekari najčešće prepoznaju kao različite oblike raka. Međutim, povećani broj incidenata kao i mutacija do kojih dolazi, izazvali su, među stručnjacima, sumnju o uzrocima bolesti a zatim doveli i do nepoverenja javnosti. Oboleli ulaze u stanje potpune neizvesnosti, prepušteni sami sebi, isčekujući rešenje ili objašnjenje, ili, pak, samu smrt. Horor kroz koji prolaze u medijima je poznatiji kao Balkanski sindrom ili Zalivski sindrom.

Uzrok ovakvih zdravstvenih problema se vezuje za upotrebu naoružanja sa osiromašenim uranijumom kao i za postojanje nevidljivih nanočestica u atmosferi, koje ulaze u telo žrtve. Bogomir Doringer je pet godina istraživao ovaj fenomen i razgovarao ne samo sa vojnicima i njihovim familijama već i sa naučnicima koji se bave nastalim devijacijama.

Rezultat ovog istraživanja predstavlja osnovni materijal video instalacije u okviru koje se u ambijentu svedočanstva pojavljuju portreti sagovornika ali tako da ih ne možemo u potpunosti sagledati. Nalik zamagljenoj istoriji savremenog čoveka, realnost dobijenih iskaza ostaje da lebdi u prostoru između nas - publike, i nevidljivog.
Autor nas poziva da pogledemo iza površine ekrana. Kao novi model istraživača, umetnik kopa po dokumentima današnjice, sakuplja iskustva i emocije drugih, u cilju da osvetli one procese koji se dešavaju izvan naših pogleda. Zajedno sa skulpturom od ferofluida i radom Zlatna biopsija ova izložba gradi memorijal onom svetu u nama i izvan nas koji iz sopstvenog straha ne opažamo. Nazvana „Gostoprimstvo“ izložba se poigrava i sa pojmovima gosta i domaćina ukazujući na zastrašujuće forme koje oba termina mogu preuzeti.

Bogomir Doringer je rođen 1983. godine u Beogradu, Jugoslavija. Tokom svojih tinejdžerskih dana „ilegalno“ se bavio modom koju je koristio u svrhe društvene kritike, paralelno uz studije sociologije. Diplomirao je na Ritveld akademiji u Amsterdamu gde je njegov diplomski rad bio nominovan među najboljima. Po pozivu Filmske akademije i njihovog interesovanja za projekat „Gostoprimstvo“ zbog vrlo upečatljive konstrukcije i teme kojom se Doringer bavi, upisuje master na kome diplomira sa cum laud. Izdvojeni projekti: „Ilegalna stolica“, „Deranged“, „Fashion and Despair“, „Conflict Box“…

Kustos: Milica Pekić
Produkcija: Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Galerija 12 HUB
Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, BKVB Fond, Mondrijan Fondacija, Holandska Filmska i TV Akademija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: