"Tilva Roš" pobednik 16. SFF-a

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu završen je 16. "Sarajevo film festival". Nagrada „Srce Sarajeva” za najbolji igrani film dobio je film „Tilva Roš” srpskog reditelja Nikole Ležaića. Ovaj film osvojio je i novčanu nagradu od 25.000 evra, koju je obezbedio Savet Evrope.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 01.08.2010.

01:03

Default images

Tinejdžerska drama o troje mladih ljudi u rudarskom mestu Bor, snimljen je uz podršku Filmskog centra Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda. Film je imao svetsku premijeru na Sarajevo film festivalu, koji se održao od 23. do 31. jula, i to je jedini dugometražni film iz Srbije koji se našao u takmičarskom programu.



Nagradu „Srce Sarajeva” za najboljeg glumca dobio je Marko Todorović za ulogu u filmu „Tilva Roš“, a najboljom glumicom proglašena je Mirela Oprisor za ulogu u rumunskom filmu „Utorak, nakon Bozića” Kornela Mundrucoa.

U kategoriji kratkog filma nagradu „Srce Sarajeva” dobio je film „Žuti mjesec” hrvatskog reditelja Zvonimira Jurića, dok je specijalna plaketa žirija dodeljena hrvatskom filmu „Nespavanje ne ubija” Marka Meštrovića i bugarskom filmu „Stanka ide kući” Maje Vitkove.

Za najbolji dokumentarni film proglašen je makedonsko-nemački film „Švelje“ rediteljke Biljane Gavranlieve, dok je nagradu za ljudska prava dobio film „Mila traži Senidu” hrvatskog reditelja Roberta Tomića Zubera.
U ponoć su proglašeni pobednici festivala po oceni publike. Ova laskava titula pripala je igranom filmu CIRKUS COLUMBIA reditelja Danisa Tanovića (prosečna ocena 4,81) i dokumentarnom film OKRIVLJEN reditelja Roberta Hernándeza i Geoffreyja Smitha (prosečna ocjena 4,82).

U devet festivalskih dana, u okviru takmičarskog programa za igrani film prikazano je 9 najboljih ostvarenja iz regiona, a čak 4 su imala svetske premijere. Iz selekcije kratkog filma, za nagradu se borilo 11 ostvarenja, a u konkurenciji za „Srce Sarajeva” 18 najboljih dokumentaraca regije.

U okviru „Open Air” programa u subotu uveče je prikazan poslednji film reditelja Klinta istvuda „Invictus”. Projekciji filma prisustvovao je i američki glumac Morgan Frimen, koji u filmu igra bivšeg predsednika Južne Afrike Nelsona Mandelu.

Kompletan spisak nagrađenih na 16. Sarajevo film festivalu pogledajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: