Zanimljivosti o filmu "Sedam" koje možda niste znali

Film “Sedam”, jedan od najboljih trilera iz devedesetih ali i svih vremena, prepun je zanimljovsti koje možda niste znali.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 10.01.2016.

17:56

Zanimljivosti o filmu

Film “Sedam”, jedan od najboljih trilera iz devedesetih ali i svih vremena, prepun je zanimljovsti koje možda niste znali.

Devedesete su u Holivudu bile godine u kojima je cvetala kinematografija puna suludih ubica. Nije da su druge godine bile loše (pozdrav Hanibalu Lektoru), ali film koji je mnoge ostavio bez daha pojavio se 1995. godine i nije delovao obećavajuće jer je bio plod čoveka kojem je to bio prvi scenario i ne preterano poznatom reditelju (iako je glumačka postava, tj. Bred Pit, Morgan Friman, Kevin Spejsi i Gvinet Paltrou i više nego obećavala).

“Sedam” je nadmašio sva eventualna očekivanja i postao moderni klasik. U to ime, donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica koje dokazuju da su filmadžije u ovom slučaju stvarno razmišljale van svih okvira... što im se itekako isplatilo.

Ako kojim slučajem niste gledali “Sedam” a imate u planu, preporučujemo da ovaj tekst pročitate tek nakon što odlgledate film. U suprotnom, redovi ispod bi vam mogli pokvariti uživanje u ovom klasiku. Priču je smislio radnik prodavnice diskova

Scenarista Endrju Kevin Voker završio je filmsku akademiju na javnom univerzitetu u Pensilvaniji, ali nekoliko godina kasnije nije bio ni blizu filmskoj industriji nego je jedva sastavljao kraj s krajem radeći u prodavnici kompakt diskova u Njujorku.

Bio je toliko depresivan da je napisao mračnu priču o lovu na ubicu koji koristi sedam smrtnih grehova kao inspiraciju za zločine. A kad je bio gotov, bio je toliko zadovoljan napisanim da je scenario poslao profesionalnom piscu Dejvidu Kepu, nakon čega je usledio telefonski poziv u kom ga je Kep obavestio da je spreman da scenario pošalje agentu, koji je pak pronašao kupca u New Line Cinema.

Vreme kada je Dejvid Finčer bio “gušter” u filmskom svetu

Finčer je dotad iza sebe imao samo jedno nezadovoljavajuće iskustvo režiranja filma “Alien 3”, te je znao da nema još mnogo prilika da impresionira Holivud. Odabrao je “Sedam” zbog nekonvencionalnog pristupa žanru, posebno zbog kraja filma u kom detektiv kog glumi Bred Pit otkriva da je ubica odrubio glavu njegove žene i poslao mu je u kutiji.

Producenti su želeli da promene kraj kako bi žena preživela, ali kad je Finčer pokazao interesovanje za film, rešio je da ne odstupa od Vokerovog intenzivnog kraja priče. Studio je pristao, iako se producent Arnold Kopelson protivio sve vreme tokom snimanja filma. Bred Pit se “ubio” od rada

Tokom scene u kojoj Pitov lik, detektiv Dejvid Mils, lovi ubicu po kiši, Pit se spotakao i rukom probio staklo automobila. Ozbiljno je povredio ruku, sve do kostiju, tako da je trebalo da nosi gips ostatak snimanja, što je dopisano u scenariju.

A pri naknadnom snimanju scena koje se događaju ranije u scenariju, morao je da sakrije ruku najbolje što je mogao.

Uvodna špica bez Kevina Spejsija

Kad je Finčer unajmio Spejsija za lik ubice Džona Doa, Spejsi je smatrao da će biti zanimljivije ako sakriju od javnosti da je on uključen u projekat.

Smatrao je naime da ako se sazna da se on pojavljuje u filmu, javnosti neće biti teško da otkrje ko je dežurni krivac (iako se film u Americi počeo prikazivati samo nedelju dana nakon “Usual Suspects” gde se razotkrio kao famozni Kajzer Sose).

Tako se Spejsi nije spominjao u reklamama i najavama filma, a njegovo ime nije otkriveno ni na uvodnoj špici. "Lenjost" je predstavljao jako, jako mršav mladić

Za odabir statiste koji je trebalo da bude ubijen kod prikaza lenjosti, tražena je osoba koja može dugo mirno da leži i koja je jako mršava. Glumac Majkl Rid Mekkej, težak svega 44 kilograma, savršeno se uklapao u ulogu.

"Pitali su me mogu li još malo smršati. Ali nisam", priseća se Mekkej.

Pet puta veći honorar za statistu

Glumac Džin Borkan prijavio se na poziv za kasting na kom se tražio neko ko liči na advokata. Tek kad je došao na snimanje saznao je da će morati biti go, prekriven krvlju i glumiti mrtvaca.

"U tom trenutku sam odlučio ponovo da pregovaram o uslovima", izjavio je Borkan, pa je tražio i dobio pet puta veću cenu od uobičajene za statiste, tačnije 522 dolara, kao i jedne gaće.

Većina nasilja ne događa se na ekranu

Uprkos detaljnim pregledima mučenih, naduvenih i tela punih insekata, gotovo sve scene krvoprolića odvijaju se pre nego što detektivi Mils i Somerset (Morgan Frimen) stupe na scenu.

Jedino prikazano ubistvo je ono kada Mils ubije Doa zbog toga što mu je ovaj ubio suprugu.

Čak je i uvodna špica bila revolucionarna

Finčer je originalno planirao da film započne scenom u kojoj detektiv Somerset posećuje svoj dom na selu i vraća se nazad vozom. Tad su pozvali Kajla Kupera, koji je na kraju montirao nešto sasvim drugo uz muziku grupe Nine Inch Nails.

Njujork Tajms je Kuperov posao naozvao korakom unapred u filmskom stvaralaštvu, a dizajner je posle pozvan da radi na projektima poput serijala “Spider-Man” i “Living Dead”. Njegov rad je bio toliko očaravajuć da je reditelj Zak Snajder jednom rekao da neki reditelji odbijaju da rade sa njim jer on 'uvodnu špicu zna da napravi mnogo boljom od ostatka filma'. Naravno, filmski studio je želeo nastavak

Iako se film završava prilično nedvosmileno i ne ostavlja prostora za proširenje priče, New Line Cinema je želeo nastavak. Studio je naručio scenario pod nazivom “Solace” u kome detektiv (Frimen) uz pomoć vidovnjaka traži serijskog ubicu, međutim Frimen nikada nije prihvatio ovu ulogu. Ipak, “Solace” je snimljen prošle godine, a glavnu ulogu tumači Entoni Hopkins, no taj film nema nikakve veze sa “Sedam”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: