Američka filmska akademija se "podmlađuje"

Američka Akademija filmskih nauka i umetnosti, koja početkom svake godine dodeljuje Oskare, odlučila je da podmladi svoje redove i učini ih raznovrsnijim.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.06.2015.

08:44

Default images
Tom Hardi (Foto: Beta / Joel Ryan/Invision/AP)

U tom cilju, pozvala je više od 300 profesionalca sedme umetnosti da postanu njeni članovi, među kojima ima dosta žena, umetnika različitog rasnog porekla kao i stranaca.

"Film napreduje, a i mi s njim", saopštila je na svojoj internet stranici čuvena američka institucija koja je već duže vreme na meti kritika da je previše "stara, bela i muška".

Lista umetnika i filmskih radnika koji su pozvani ove godine da se pridruže organizaciji nikada nije bila duža: sadrži ukupno 322 imena. Poređenja radi, prošle i pretprošle godine je bilo pozvano 270 pojedinaca, a tokom 2000-ih manje od 130. "Oduševljena sam što je Akademija odlučila da diversifikuje svoje članstvo u pogledu rase, pola, starosti i nacionalnosti", izjavila je predsednica Čeril But Ajsak, ocenivši ovaj zaokret kao "normalizaciju".

Los Anđeles tajms je izračunao da 23 odsto umetnika pozvanih ove godine svedoče o pomenutoj "raznolikosti" poput britanskih glumaca Dejvida Ojelova (koji je tumačio Martina Lutera Kinga u "Selmi") i Gugu Mbata-Rou, ili Amerikanca tajvanskog porekla Džastina Lina. Među novim članovima je i 28 odsto žena kao što su glumica Rozamund Pajk i rediteljke Lin Šeldon i Keli Rajhard.

Statistički podaci koje je kalifornijski list objavio 2012. pokazivali su da su članovi Akademije u 97 odsto slučajeva belci, a u 77 odsto muškarci, kao i da njihova prosečna starost iznosi 62 godine. Ove brojke su odavale utisak ovoštale institucije, pune predrasuda, koja ne izražava realnost američkog društva niti sedme umetnosti. Od ostalih pozvanih u članstvo Akademije su brojni mladi umetnici: Benedikt Kamberbač, Felisiti Džons, Edi Redmejn, Danijel Redklif, Dev Patel (Milioner iz blata), Džejson Sigel (Kako sam upoznao vašu majku), Kris Pajn (Zvezdane staze), Tom Hardi, Ema Stoun, Elizabet Benks.

Druga značajna tendencija koja se zapaža jeste "internacionalizacija" Akademije koja želi da u svoje redove primi strane filmadžije, umetnike drugih govornih područja. Među njima su Francuz Fransoa Ozon (Bazen), Mauritanac Aberahman Sisako (Timbuktu), Norvežanin Morten Tildum (Igra imitacije) i Poljak Pavel Pavlikovski (Ida).

"Akademija konačno priznaje da njen zadatak nije samo da odaje počast stranim talentima, već i da ih inkorporira", zadovoljno piše Holivud riporter, iščekujući s nestrpljenjem da vidi uticaj novopridošlica na dodelu Oskara. Akademija, koja će prvi put brojati više od 7.000 članova, postala je "otvorenija i raznovrsnija, po ugledu na Sjedinjene Američke Države", zaključuje list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: