Trijumf debitanta na Sandensu

Glavne nagrade festivala Sandens u koji se održava u Park Sitiju u Juti, kao i publike i žirija, dobile su drama "Fruitvale" debitanta Rajana Kuglera i dokumentarac "Blood Brother" Stiva Huvera.

Kultura

Izvor: Izvor: Beta

Nedelja, 27.01.2013.

15:29

Default images

"Fruitvale" je baziran na istinitoj priči o Oskaru Grantu, koji je imao 22 godine, kada ga je jedan policajac ubio s leđa na železničkoj stanici u Ouklendu u Kaliforniji.

Kugler je napisao dramatičan scenario i režirao film, koji je kolaž igranih i dokumentarnih elemenata.

"Ovo je projekat o humanizmu, o ljudskim bićima i kako se odnosimo jedni prema drugima. Kako tretiramo ljude koje volimo najviše, i kako tretiramo one koje ne znamo", rekao je dvadesetšestogodišnji reditelj, pošto je primio nagradu.

Član žirija Tom Rotman rekao je da je "Fruitvale" dobio priznanje zbog "vešte realizacije, svog snažnog emotivnog učinka i moralne i društvene akutelnosti - za svakog ko je bar na sekund pomislio da filmovi nemaju uticaj i ne mogu da promene svet".

Kugler je rekao da se lično vezao za priču, jer je i sam iz Ouklenda, i rođen je iste godine kao i glavni lik njegovog filma.

Dokumentarac "Blood Brother" prati mladog Amerikanca Rokija Brata, koji se preselio u Indiju da bi radio sa siročićima inficiranim
virusom HIV.

"Ovo mnogo znači mnogobrojnoj deci", rekao je Huver po primanju nagrade. Film "Krugovi" srpskog reditelja Srdana Golubovića na festivalu je dobio specijalnu nagradu žirija.

"Posebno želim da zahvalim svojoj ekipi. Ona me je podržavala sve ove godine. Nije bilo lako sa mnom. Hvala vam", rekao je Golubović po
primanju priznanja.

Film "Krugovi" prati tri paralelne priče koje se odvijaju u Beogradu, Nemačkoj i Trebinju, u čijem fokusu je podvig pripadnika Vojske
Republike Srpske Srdjana Aleksića, koji je poginuo spasavajući muslimanskog civila Alena Glavovića.

U kategoriji dramskog filma, nagradu za najbolji scenario dobila je Lejk Bel za debitantsko ostvarenje "In A World", a nagrada za režiju
pripala je Džil Solovej, za takođe debitantski film "Afternoon Delight".

Kamerman Bredford Jang nagrađen je za rad u dva dramska ostvarenja - "Ain't Them Bodies Saints" i "Mother of George".

U kategoriji dokumentarnog filma nagrada za režiju pripala je Zakariju Hajncerlingu, za film "Cutie and the Boxer", a za montažu
Metjuu Hamačeku za "Gideon's Army".

Za najbolji strani dokumentarac proglašen je kambodžanski film "A River Changes Course", a za najbolju dramu južnokorejski "Jiseul".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: