"Nije ti život pjesma Havaja" na SZ

Autobiografski dokumentarni film "Nije ti život pjesma Havaja" mlade hrvatske rediteljke Dane Budisavljević biće prikazan na Filmskom festivalu Slobodna zona u Beogradu 4. novembra.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2012.

15:36

Default images

"Nije ti život pjesma Havaja" kroz ritual zajedničkih obroka šarmantne i pomalo neobične porodice rediteljke Dane Budisavljević iskreno, s nežnošću i humorom govori o potrebi za prihvatanjem među najbližima.

Razgovori o hipijevskom životu roditelja u 70-im, ratu, homoseksualnosti kćerke, bolesti sina, kuvanju i neizostavnoj baki Otrov vode gledaoce kroz film pun neočekivanih obrta i snažnih momenata identifikacije.

Neuobičajene odluke i nekonvencionalni životni stilovi protagonista uzrok su porodične drame koja je nasmejala i rasplakala publiku širom Balkana. U Hrvatskoj je film nakon premijere na ZagrebDoxu nedeljama kontinuirano punio bioskop u središtu Zagreba i tako postao najgledaniji domaći dokumentarac godine. U godini u kojoj je u Splitu oko 1000 policajaca čuvalo aktiviste Povorke ponosa, a u Beogradu je ista bila zabranjena iz bezbednosnih razloga, ovaj film nastavak je višegodišnje aktivističke borbe na Balkanu za prava na različitost.

"Nije ti život pjesma Havaja vrlo je osobna priča. Znala sam da ću je jednog dana ispričati filmom, no nisam točno znala kako. Priča je ustvari vrlo jednostavna. Ja sam gay. Od trenutka kad sam to osjetila, momenta u kojem sam samoj sebi priznala, bila spremna reći svojim prijateljima, potom roditeljima, a na poslijetku i kroz film, svaki korak trajao je pet godina. Imam 35 godina, a moja bitka traje 20. Sladak mali osobni rat," navodi rediteljka Budisavljević.

Dana Budisavljević rođena je u Zagrebu 1975. godine. Diplomirala je filmsku i televizijsku montažu na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Radila je kao montažer, reditelj i producent dokumentarnih filmova i TV-serija.

Pet godina radila je za dokumentarni filmski projekt Factum direktora Nenada Puhovskog s kojim je 2005. pokrenula ZagrebDox. Sa kolegicom Olinkom Višticom 2006. je osnovala filmsku i umetničku produkciju Hulahop.

Filmografija
: «Dianina lista» (u procesu snimanja), «Nije ti život pjesma Havaja» (2012), «Mijenjam svijet» (2007-2011), «Veliki brodolomi u Jadranu» (2006-2007), «Sve pet» (2005). Film «Sve pet» o prvoj hrvatskoj porno zvezdi osvojio je Grand prix na Danima hrvatskog filma, posebnu nagradu za ljudska prava na Sarajevo Film Festivalu, a prikazan je i na većini regionalnih televizija (u Srbiji na B92).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: