"Cloud Atlas" - Prvi utisci

Kultni roman "Cloud Atlas" dugo je smatran neprikladnim za ekranizaciju - a posle premijere u Torontu, mnogi kritičari i gledaoci slažu se da je filmska verzija to dokazala.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.09.2012.

10:38

Default images

Adaptacija filozofske knjige Dejvida Mičela premijerno je prikazana na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu i oštro je podelila publiku u kojoj mnogi smatraju da komplikovane priče i ambiciozna struktura nisu uvek dopirali do onih koji nisu pročitali roman.

Sa budžetom preko 100 miliona dolara i "zvezdanom" postavom na čelu sa Tomom Henksom, Hale Beri i Hjuom Grantom koji igraju više likova, film "Cloud Atlas" je pod velikim pritiskom da bude bioskopski hit, ali i hit kod kritičara budući da sezona dodela nagrada počinje.

Zajednički rediteljski projekat Toma Tikvera (Trči Lola trči) i Endija i Lane Vačovski (Matriks), film čini šest priča koje se protežu od 1840ih do danas i postapokaliptične budućnosti.

Film istražuje kako akcije imaju posledice u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i ideju da čovečanstvo ne može, a da se ne ponavlja, prenosi Rojters.

I dok Mičelova knjiga prati šest odvojenih, ali ipak povezanih priča hronološkim redom, film je prilično iseckao priče i skače iz prošlosti u budućnost.

Britansli list "Gardijan" filmu je dao dve zvezdice uz komentar da "sadrži sve karakteristike velike ludosti i da će oni koji nisu čitali knjigu ostati zbunjeni".

"Pa ipak, teško je u potpunosti osuditi ambiciju reditelja. Ovo je brz i inteligentno smišljen film, a neka odlična izvođenja mogu se videti kroz maske", naveo je list.

"Varajeti" je naveo da je film "intenzivna, trosatna mentalna vežba nagrađena velikom emotivnom isplatom", dok ga je sajt "Indivajr" nazvao "smelim, neurednim i neproporcionalno neinventivnim".

Glumci u filmu prolaze kroz nekoliko velikih fizičkih transformacija za svoje uloge. Henks je sumnjivi lekar iz 1840ih, nuklearni naučnih iz 1970ih i običan stanovnik u budućnosti. Hjugo Viving (Matriks, Gospodar prstenova) od plaćenog ubice iz 1970ih postaje stroga medicinska sestra u domu za stare u sadašnjosti.

"Holivud riporter" pohvalio je glumu i montažu u filmu, ali je rekao da u filmu postoji "toliko likova i priča koje su nabacane da nijedna ne zadovoljava u potpunosti".

Magazin "Slant" bio je još žešći nazvavši film "jedinstvenom i katastrofom bez paralela".

I pored izazovnog sadržaja, Henks je rekao da uopšte nije razmišljao da li da prihvati ulogu/uloge.

"To je kao zagrljaj koji postaje sve čvršći", rekao je on novinarima. "Kada sam bio pri kraju scenarija bio sam potpuno upleten u sve borbe likova i razumeo sam da su to likovi koji moraju da biraju između surovosti i dobrote i da će ta odluka da promeni svet".

"I bilo je vredno svega, makar samo da vidim Hjua Granta kao kanibala", dodao je Henks uz osmeh..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: