Vong Kar-vai predsedava Berlinalom

Reditelj poznat po svojim stilizovanim umetničkim filmovima i naočarima za sunce predvodiće žiri koji će odlučivati o dobitniku „Zlatnog medveda” na 63. izdanju Berlinskog filmskog festivala (7-17.2. 2013)

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 28.08.2012.

14:59

Default images

56-godišnji autor iz Hong Konga najpoznatiji je po filmovima „Čanking Ekspres” (Chungking Express), „Pali anđeli” (Fallen Angels) „Raspoložen za ljubav” (In The Mood for Love) i „Purpurna noć” (My Blueberry Nights) u kojima je spajao kinematografske tradicije Azije i Evrope.

Od kada se probio na evropsku filmski scenu „Čanking ekspresom” 1994. Vong je postao miljenik istinskih filmofila. „Raspoložen za ljubav” (2000) doneo mu je francuskog „Cezara” i evropskog „Oskara" za najbolji strani film a istu nagradu Evropske akademije za film osvojio je i 2004. za naučno-fantastičnu romansu „2046”. U Kanu je dobio „palmu" za režiju 1997. za film „Srećni zajedno”. Na Kroazeti se nadmetao u još tri navrata, poslednji put 2007. prvim filmom na engleskom jeziku, „Purpurna noć” sa Norom Džouns i Džudom Loom u glavnim ulogama.

I u Berlinu je boravio više puta. Neke od svojih prvih filmova Vong je predstavljao upravo na tom festivalu.
Kadar iz filma
„Vong Kar-vai je jedan od najuglednijih autora današnjice. Istančani rukopis i poetičnost njegovih radova su nas sve fascinirali”, kazao je Diter Koslik, direktor Berlinala. „Mislim da smo mu ispunili veliku želju time što smo ga imenovali za predsednika žirija”.
Kadar iz filma
„Istinski sam počastvovan Diterovim pozivom”¸kazao je reditelj. „Srećan sam što ću se vratiti u Berlin i imati priliku da vidim najnovije radove autora širom sveta. To je bogato iskustvo za svakog sineastu”.

Vong Kar-vai trenutno snima „The Grandmasters”, biografiju o učitelju borilačkih veština koji je trenirao Brusa Lija sa Tonijem Lengom, Ziji Džang i Čenom Čangom u glavnim ulogama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: