Vodimo vas u bioskop: Između zidova

Kultura B92 i distributerska kuća "MCF" poklanjaju vam 2x2 ulaznice za projekciju filma "Između zidova" Lorana Kantea koja će se održati u bioskopu "Kolosej" 23. aprila u 19.15.

Dobitnici su obavešteni

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2009.

16:36

Default images

Film „Između zidova“ dobitnik je Zlatne palme za 2008. godinu na Festivalu u Kanu, a naša publika do sada je imala prilike da ga pogleda na 37. FEST-u. Od 23. aprila, publika će moći da ga pogleda ovaj film i na redovnom repertoaru bioskopa.

Film je nastao je na osnovu istoimene knjige Fransosa Begodoa koji je deset godina bio profesor u francuskoj gimnaziji, a koji u samom filmu tumači glavnu ulogu. Film prikazuje život učenika i profesora jedne škole u predgrađu Pariza. Pored Fransoa Begodoa, ni ostali glumci u filmu takođe nisu profesionalni glumci, već učenici jednog razreda sa kojima je reditelj ostvarenja Loran Kante radio na pripremi filma godinu dana. To je upravo i jedna od osobenosti ovog filma: on na prvi pogled deluje kao dokumetarani film, ali sve scene su zapravo odigrane.

“Između zidova” je prvi francuski film koji je posle mnogo godina odneo pobedu na Festivalu u Kanu, svojom tematikom izazvao je mnoga sukobljena mišljenja u Francuskoj, a širom sveta naišao je na veliko intersovanje publike.

Kako je reditelj filma Loran Kante rekao na dodeli nagrade, na koju je došao zajedno sa svojim glumcima, ideja je bila da snimi film koji će biti “odraz francuskog društva”.

Predsednik žirija Festivala u Kanu, Šon Pen, ocenio je “Između zidova” kao „fantastičan, fantastičan film“.

Pored nagrade u Kanu film je bio i francuski kandidat za Oskara, a nominovan je i za Evropske filmske nagrade 2008. godine, i to u kategorijama za najbolji film i najbolju režiju, kao i za "Independet Spirit Awards" u kategoriji za najbolji strani film.

Reditelj ostvarenja je Loran Kante, scenarista je Fransoa Begodo, koji i igra u filmu, zajedno sa Nasimom Amrabtom, Laurom Bakelom, Damijenom Gomesom i drugima.

Sinopsis:

Fransoa i njegove kolege spremaju se za novu školsku godinu u gimnaziji koja se nalazi u vrlo opasnom kraju. Naoružani najboljim namerama, čine sve da pruže najbolje obrazovanje za svoje učenike.

Razred je mikrokosmos savremene Francuske, mesto na kom se sučeljavaju različiti kulturni miljei i pogledi na svet. Iako zabavni i inspirativni, učenici svojim problematičnim ponašanjem itekako mogu da ugroze entuzijazam nastavnika u ovom malo plaćenom poslu.

Fransoa insistira na atmosferi međusobog poštovanja i marljivosti. Njegov ekstravagantni metod podučavanja lišen dosade i strogosti često iznenađuje njegove učenike. Ali njegova profesorska etika stavljena je na probu u momentu kada učenici počnu da preispituju njegove metode.

O reditelju:

Loren Kante (Laurent Cantet)
Rođen 1961. u gradu Melle, Francuska.
Između zidova je njegov peti igrani film.

Filmografija

Igrani filmovi

• 2008 Između zidova (ENTRE LES MURS)
Pobednik-Cannes 2008: Zlatna palma
• 2005 HEADING SOUTH (VERS LE SUD)
Venecija – oficijelna selekcija
• 2001 TIME OUT (L’EMPLOI DU TEMPS)
Venecija - Lion of the Year
Montreal - Louve d’Or
• 1999 HUMAN RESOURCES (RESSOURCES HUMAINES)
Cesar (Nagrada Francuske akademije) – Najbolji filmski debi
Evropske filmske nagrade- Otkriće godine
San Sebastian – Najbolji novi režiser
• 1997 LES SANGUINAIRES (TV)

Kratki filmovi

• 1995 JEUX DE PLAGE
• 1993 TOUS A LA MANIF

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: