Umro glumac Lesli Nilsen

Komičar Lesli Nilsen, zvezda filmskog serijala "Goli pištolj" i "Ima li pilota u avionu", umro je u nedelju u 85. godini.

Kultura

Izvor: Izvor: Beta

Ponedeljak, 29.11.2010.

11:31

Default images

Nilsen, rođen u Kanadi, umro je u bolnici u Floridi, od komplikacija koje su pratile upalu pluća.

"Ožalošćeni smo smrću voljenog glumca Leslija Nilsena, verovatno najpoznatijeg po ulozi poručnika Frenka Darbina u serijalu 'Goli pištolj' a čija je karijera na televiziji i filmu trajala više od 60 godina", naveo je njegov portparol Džon S. Keli.

Nilsen je u Holivud došao sredinom ’50-ih. Njegova prva filmska uloga bila je u filmskoj opereti studija „Paramount“, "The Vagabond King", u kojoj je tumačio francuskog kralja.

Taj film nije imao uspeha kod publike ali mu je ipak obezbedio sedmogodišnji ugovor sa studiom „MGM“. Prvu rolu u filmutog studija imao je u naučnofantastičnom ostvarenju "Forbidden Planet".

Za Nilsenovu najbolju dramsku ulogu važi njegova rola kapetana prevrnutog putničkog broda u filmu "The Poseidon Adventure" iz 1972. godine.

Postao je slavan kao glumac u ozbiljnim ulogama, ali je iza kamere važio za šaljivdžiju. Taj aspekt njegove ličnosti tek je postao vidljiv u komediji "Ima li pilota u avionu" iz 1980. godine, koja je postala ogroman bioskopski hit.

Do kraja karijere igrao je uglavnom u komedijama, među kojima su "Ponovo opsednuta", "Gospodin Magu", "Deda Mraz je pao na teme", "2001 suluda odiseja u svemiru", "Špijuniraj muški" i "Kevin sa severa".

Imao je brojne epizodne uloge na televiziji a igrao je u i nekoliko serija kratkog veka kao što su "New Breed", "The Protectors" i "Bracken's World".

U filmu "Goli pištolj" uz Nilsena su igrali Prisila Prisli i O. Džej Simpson. Posle uspeha te komedije, snimljeni su nastavci.

Nilsen je dva puta bio nominovan za nagradu Emi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: