Jagodina: Velika izložba o srpsko-bugarskom ratu

Izložba dokumenata, pod nazivom "Prostor Jagodine u srpsko-bugarskom ratu 1885-1886", koju su priredili istoričari Ninoslav Stanojlović i Duško Grbović, biće u četvrtak otvorena u Zavičajnom muzeju u Jagodini, i trajaće do 25. februara 2017. godine.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 22.11.2016.

14:50

Jagodina: Velika izložba o srpsko-bugarskom ratu
Foto: Wikimedia Commons / ilustracija

Izložba prikazuje period osamdesetih godina 19. veka, a prati dešavanja koja su dovela do izbijanja srpsko-bugarskog rata i njegov tok, saopšteno je danas iz Muzeja.

Jagodinski istoričari "kroz fotografije, ilustracije, dokumenta i različite predmete, predstavili su opšte prilike u Srbiji, politička dešavanja, privredni i kulturni razvoj zemlje do izbijanja rata".

"Opisane su pripreme za rat, stanje u vojsci, ratna dejstva i mirovni pregovori, a poseban naglasak je stavljen na dešavanja na teritoriji Jagodine koja su obeležila ovaj događaj".

Takođe, istaknute su značajne ličnosti koje su bile rodom iz Jagodine ili koje su boravile u Jagodini tokom tog rata, među kojima i srpski komediograf Branislav Nušić, koji je u "vreme primirja u srpsko-bugarskom ratu boravio u Jagodini kao vojnik" i tada, veruje se, našao inspiraciju za poznatu komediju "Put oko sveta".

Izložbenu postavku čini građa prikupljena u oko 30 institucija, od pojedinaca i "iz drugih izvora iz raznih krajeva Srbije i Bugarske".

Otvaranje izložbe zakazano je za 18 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: