Artget: Slike kojima (se) pamtimo

Izložba "Slike kojima (se) pamtimo", nastala kao plod saradnje umetnice Maje Medić i istoričarke umetnosti Milene Jokanović, biće otvorena 11. februara u galeriji "Artget", najavio je Kulturni centar Beograda.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2016.

10:29

Artget: Slike kojima (se) pamtimo

Izložbu će otvoriti prof. dr Dragan Bulatović iz Centra za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Maja Medić i Milena Jokanović susrele su se na zajedničkom polju istraživanja sopstvene prošlosti odnosno nasleđa koje pronalaze u starim porodičnim fotografskim albumima.

Centralno pitanje oko kojeg se obe kreću, jedna kroz umetnički izraz, a druga sa teorijskog aspekta, jeste pitanje identiteta - identiteta svojih baka čije fotografije i dokumenta nalaze u porodičnoj baštini, identiteta grada Beograda u kojem odrastaju kako njihove bake tako i one same, te najzad, pitanje sopstvenih identiteta koji se konstantno prepliću i razotkrivaju upravo u različitim slojevima, svojevrsnim slikama prošlosti.

Pojam slike, iako se na ovoj izložbi najviše vezuje za bukvalne slike prošlosti, odnosno stare fotografije, autorke shvataju mnogo šire, misleći na najrazličitije nosioce sećanja i uspomena koji aktiviraju memoriju svakog pojedinca i bude niz različitih asocijacija na minula vremena. Izložba u galeriji "Artget" biće otvorena do 5. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: