Jesen u Beogradu: Ko i zašto ide na festivale?

Ko su posetioci jesenjih beogradskih festivala i manifestacija i koliko su zadovoljni ponudom? Kakve su njihove kulturne navike i ukusi? Idu li češće u bioskope ili muzeje?

Kultura

Izvor: Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 17.11.2014.

13:10

Default images

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka nedavno je objavio istraživanje na temu "Posetioci beogradaskih jesenjih manifestacija i festivala" kojim je obuhvaćeno pet festivala iz različitih oblasti kulutre i umetnosti u periodu septembar - novembar 2013. godine.

U publikaciji koju su uradili Slobodan Mrđa i Biljana Jokić našli su se: Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF), Beogradske muzučke svečanosti (BEMUS), Oktobarski salon, Sajam knjiga i Festival autorskog filma (FAF).

Cilj ovog istraživanja bio je da se ispita ko su posetioci urbanih beogradskih festivala: njihova demografska obeležja, kulturne navike u slobodno vreme i motivacija za posećivanje festivala.

Istraživanjem je obuhvaćen i Oktobarski salon kao najstarija manifestacija likovne i primenjene umetnosti u Beogradu i u Srbiji. Rezultati pokazuju da Oktobarski salon više posecuju žene, a preovlađuje publika starosti 26 - 35 godina. Program Salona u prethodnim godinama oko 52 procenta posetilaca ocenilo je "kako kad - nekad bolji, nekad gori".

"Očekivano je da se najveći broj ocena slije u kategoriju: 'kako kad - nekad bolji nekad gori', jer je to jedna najopštija ocena. Za precizniju ocenu kvaliteta programa Oktobarskog salona potrebno je posebno istraživanje sa tim ciljem", istakla je je Jokić.

Od ukupnog broja ispitanika svaki četvrti posetilac je prvi put došao, tri četvrtine ispitanika je dolazilo i ranije, a svaki treći ispitanik se oseća kao redovni posetilac Oktobarca.
Foto: Tanjug / Miloš Jelesijeviæ
Publika salona posećuje najviše Sajam knjiga i FEST, a u slobodno vreme i muzeje. "Oktobarski salon ima i imaće svoju publiku i to je istraživanje i pokazalo. Salon privlačli mlađu, obrazovanu, urbanu publiku i ima svoje mesto u kulturnoj ponudi grada Beograda", zaključio je Mrđa.

Inače, ove godine doneta je odluka da se u narednom periodu Oktobarski salon održava binejalno na svakih dve godine. Jokić kaže da ta odluka nije empirijski utemeljena, odnosno da ne postoji nijedno istraživanje koje potkrepljuje procenu da je bolje rešenje da se Oktobarski salon održava na svakih dve godine.

Ono što je zajednička karakteristika jesenjih beogradskih festivala i manifestacija jeste da je njihova publika visokoobrazovana i zaposlena, da su to mahom žene, a starosna grupa koja preovlađuje je 26 - 35 godina starosti, izuzev kod Sajma knjiga gde je većina posetilaca starosti do 25 godina.

Primećeno je da je program navedenih festivala i manifestacija najčešće ocenjen: "kako kad- nekad bolji nekad gori".

Posetioci BITEF-a i BEMUS-a najviše posećuju Sajam knjiga i FEST, a svaki treći posetilac BITEF-a se izjasnio kao redovni, dok se tek 20 procenata ispitanika smatra redovnim posetiocem BITEF-a.

Publika FAF-a posećuje FEST, a barem je dva puta posetila Sajam knjiga, dok posetioci Sajma knjiga relativno slabo posećuju ostale manifestacije. Polovina ispitanika Sajma knjiga izjašnjavaju se kao redovni posetioci, što čini i oko 40 procenata posetilaca FAF-a.
Foto: Beta / Milan Obradoviæ
Generalno posmatrano, posetioci manifestacija, koje smo obuhvatili istraživanjem, tokom godine najčešće posećuju bioskope (posebno posetioci FAF-a), ali takođe i muzeje (posebno posetioci Oktobarskog salona), dramsko pozorište (posebno posetioci BITEF-a) i biblioteke (posebno posetioci Sajma knjiga). Posetioci BEMUS-a, u poređenju sa posetiocima ostalih manifestacija, očekivano, izdvajaju se po češćem posećivanju koncerata klasične muzike tokom godine.

Na svim manifestacijama, zastupljen je relativno mali procenat onih koji posećuju koncerte narodne muzike (bar dva puta bilo je oko 5% ili manje, izuzev na Sajmu knjiga gde je taj procenat i dalje manji od 10%).

Među posetiocima svih manifestacija, najomiljenije aktivnosti u slobodno vreme su: posećivanje kulturnih ustanova (pozorište, bioskop, galerije i muzeji), slušanje muzike i čitanje knjiga, kao i druženje s prijateljima i boravak u prirodi. Najmanje preferirane aktivnosti, gde su aritmetičke sredine ocena ispod proseka skale: odlazak u kladionicu, lov/ribolov, posećivanje sportskih događaja (samo za posetioce Sajma knjiga prosečna ocena). Konzumiranje medijskih sadržaja i socijalne aktivnosti poput posećivanja klubova / kafića / restorana, preferiraju se nešto iznad proseka.

Publikaciju “Posetioci beogradaskih jesenjih manifestacija i festivala” možete preuzeti OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: