Da li će MSU zaista biti otvoren 2015?

Ukoliko se najava ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca da će Muzej savremene umetnosti (MSU) dobiti potrebna sredstva za rekonstrukciju tog zdanja koje je zatvoreno pre sedam godina obistini, ta institucija će biti otvorena do najavljenog roka, a to je 20. oktobar 2015. godine.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 17.10.2014.

17:15

Default images

Na konferenciji za novinare v.d. direktor MSU-a Jovan Despotović rekao je da procedura ide sledećim tokom: posle rebalansa budžeta koji je najavljen za kraj ovog meseca, Vlada treba da donese odluku o rekonstrukciji i obavesti Muzej o njoj, nakon čega će biti raspisan tender.

"Napravili smo precizan plan rekonstrukcije", napomenuo je on i dodao da će se založiti da ubrzaju sve što je moguće, kao na primer raspisivanje tendera koje može duže da traje.

Izvršni direktor MSU-a Slobodan Nakarada je napomenuo da je se ta institucija sada nalazi u povoljnijoj situaciji jer su do sada uvek oni tražili pare od Ministarstva, dok je sada situacija takva da Muzej dobija zahteve iz resornog Ministarstva.

"Na taj način sva odgovornost o rekonstrukciji je na samom Muzeju, što se nama sviđa, jer možemo sve radove kontrolisati na pravi način", istakao je on.

On je dodao da ukoliko sve bude po planu, prvo će rešiti problem krova zdanja na Ušću i nada se da će to biti pre "prvih kiša", nakon čega će rešavati ostala pitanja, a to je sređivanje lake struje, vodovoda, kanalizacije i klimatizacije.
"Najveći zahvat će biti rekonstrukcija fasade, jer ona mora da se uradi u jednom cugu, a ne parcijalno", napomenuo je on i dodao da planiraju da urede i park oko Muzeja da bude jedinstven i modernizovan, ali ne veruje da će to uspeti da reše do 20. oktobra sledeće godine.

Nakarada je ukazao i na to da Muzej mora biti završen najkasnije do početka septembra 2015, pošto će kustosima trebati vremena da realizuju novu stalnu postavku.

Što se tiče umetničkih dela koja su premeštena iz depoa Muzeja, ona neće biti sada vraćena, zbog sigurnosti tokom trajanja rekonstrukcije cele zgrade.

O rekonstrukciji MSU-a se puno puta pisalo za sedam godina koliko je Muzej zatvoren, a Nakarada je do sada "promenio" pet ministara od kojih je svaki obećavao da će muzej biti rekonstruisan i otvoren, tako da sada nije mogao da daje prognoze, ali je izrazio nadu da će se ovoga puta zaista sve i desiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: