Kultura

Petak, 29.03.2013.

12:18

“Zlatna maska“ za “Hazarski rečnik“

Povodom Međunarodnog dana pozorišta, teatar u gradu Opole (Poljska) dodelio je nagradu “Zlatna maska za performans godine predstavi „Hazarski rečnik. Deca snova“, rađenoj prema istoimenom romanu Milorada Pavića. Nagrada je pripala režiseru Pavelu Pasiniju i scenografu Suzani Srebrnoj.

Izvor: B92

Default images

U obrazloženju žirija stoji da: “ova moderno hrabra a istovremeno monumentalna predstava predstavlja vrhunski umetnički projekat u kojem su san, fantazija i mašta kategorije koje povezuju udaljene prostore, vreme, verske i filozofske sisteme“.

Trosatna predstava-spektakl “Hazarski rečnik. Deca snova“ (S³ownik Chazarski. Dzieci Snów) po romanu Milorada Pavića imala je premijeru u Poljskoj sredinom februara 2012.

Teatar „Jana Kohanovskog” u gradu Opole na jugu Poljske, poznat kao središte međunarodnih pozorišnih festivala, izveo je u režiji Pavela Pasinija, spektakl na tri scene simultano i sa tri vrste publike.

Nesumnjivo da se reditelj Pasini odlučio za složeni i skup pozorišni projekat mešajući eksperiment i odlike klasičnog teatra. Hor, multidimenzionalnost vremena, političke implikacije, raskošni kostimi, sadejstvo glumaca i publike, scena pod centrifugom – sve su to elementi od kojih je sazidana predstava koja očigledno prekoračuje granice u pozorištu, kao što je to činio i Pavić u svojim književnim delima.

Inače, u Srbiji je jedina pozorišna adaptacija ovog planetarno poznatog romana Milorada Pavića izvedena u režiji Tomaža Pandura i njegove internacionalne trupe, svega četiri puta. U svetu, pak, adaptacija „Hazarskog rečnika“ igrana je od Njujorka do Moskve, sopšteno jeiz Legata Milorada Pavića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: