Svi za Tustu večeras i sutra u Ganu

U beogradskom klubu „Gan“ večeras i u četvrtak biće održani humanitarni koncerti pod nazivom „Mi smo ovde samo zbog Tuste“.

Izvor: Piše: Branislav Grkoviæ

Sreda, 26.09.2012.

16:05

Default images

Rok bendovi iz Srbije na ovaj nači priključiće se akciji prikupljanja sredstava za lečenje Branka Črnca Tuste, pevača čuvenog pulskog pank sastava KUD Idijoti, koji se bori protiv teške bolesti.

Od kada je Tusti dijagnostikovan rak grla i pluća, KUD Idijoti su prekinuli rad. Kolege, prijatelji i poštovaoci kultnog benda koji je obeležio rok scenu nekadašnje Jugoslavije organizovali su se i počeli da prave koncerte podrške. Gitarista i osnivač Idijota Sale Veruda kaže da je jedan takav koncert za Tustu održan u februara ove godine u Puli, pred oko 1.300 posetilaca.

„Inicijativa za sve te koncerte dolazi spontano od drugih ljudi. Čak ovaj koncert u Beogradu uopšte nismo mi iniciriali. To je inicirao jedan naš stari crnogorski fan Lazar Mustur koji inače živi u Njujorku i koji je ovog leta došao i obišao Tustu i došao na tu ideju bi se akcija slična onoj u Puli mogla organizovati i u Beogradu“, kaže Veruda.

On kaže da će sredstva koja će biti prikupljena mnogo pomoći Tustinom lečenju.

„Njegovo lečenje je skupo. Osnovne troškove, odlazak na hemoterapije i sve u vezi toga zdravstveno osiguranje pokriva, a ovo ostalo ne. A to ostalo je takođe veoma bitno, znači lekovi i supstance koje podižu imunitet i to su veliki troškovi!“

KUD Idijoti nastali su početkom osamdesetih godina prošlog veka, a prvi album objavljuju tek 1987. godine. Brzo su stekli status kultnog benda, a tokom ratnih godina bili su jedni od najglasnijh protivnika nacionalizma i rata. Prvi su hrvatski bend koji je posle tih ratnih godina održao koncert u Srbiji u prepunoj Hali sportova. Među onima koji će svirati za Tustu su i Partibrejkersi i Zoran Kostić Cane.

„To je jedan od retko dobrih bendova koji je imao publiku, što je najvažnije, da ta publika prati rad i da ima neograničenu ljubav od te iste publike. To je bend koji je obeležio jedno vreme sa svojim stavovima i angažmanima“, kaže Cane.

Koncerti „Mi smo ovde samo zbog Tuste“ 26. i 27 u klubu „Gun“ počinju u 21h. „Gan“ nalazi se u Miloša Pocerca 10, a ulaznice za koncert su 1.000 dinara u pretprodaji i 1.200 na ulazu u klub.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: